Караалановото училище продължава да се руши: НИНКН даде зелена светлина, но няма кой да изпълни проекта

Автор: Plovdiv Now 7163
Караалановото училище продължава да се руши: НИНКН даде зелена светлина, но няма кой да изпълни проекта

Сагата с иначе спешния ремонт на Караалановото училище, паметник на културата от местно значение, се проточи години наред. Няколко пъти бе споменавано, че ще се ремонтира покривът, но до момента това така и не се е случило, а скоро покрив няма да има. Той се срутва все повече и повече. ТВ САТ КОМ отправи запитване към градската управа има ли надежда за стартиране на ремонтни дейности скоро. От там отговориха, че основната причина за невъзможността за започване на укрепителни дейности се крие във факта, че Общината не е единствен собственик на сградата.

В момента се водят преговори с частните лица за изкупуване на техния дял. Едва когато това бъде уредено, ще могат да се предприемат следващите действия по ремонта. Вече са проведени няколко срещи със собствениците и от управата  на града се надяват в най-скоро време да се постигне необходимото споразумение. Иначе са минали процедурите с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), така че няма друга пречка по започване на реставрацията.


Притеснителното обаче е, че в рамките на последната година са обявени две процедури за избор на изпълнител за ремонта на покрива и укрепването на конструкцията, но не се е явил нито един кандидат. Сега, след като се уреди собствеността, ще се обяви и трета процедура.

Ако този път не се фирма, която да поеме поръчката, емблематичната сграда в Асеновград може и да стане неспасяема.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина