Под контрол ли е положението с коронавируса към момента в Асеновградско?

Автор: Plovdiv Now 7606
Под контрол ли е положението с коронавируса към момента в Асеновградско?

135 души са карантирираните към днешна дата в община Асеновград.. От тях около 45% са в града, а останалите са в селата Боянци, Козаново, Тополово, Бачково, Избеглии, Конуш и Стоево. Няма регистрирани случаи на коронавирус COVID-19 в община Асеновград до момента.

През изминалата седмица полицаи и здравни инспектори извършиха общо 138 проверки на лица за спазване на карантинните ограничения. Проверени бяха и 12 обекта с обществено предназначение. Образувано е 1 досъдебно производство по преписка за неспазване на карантинните изисквания.

Продължава работата с получените от РЗИ – Пловдив списъци. Своевременно се подава информация към кметовете и кметските наместници за нови лица, поставени под карантина. Осигурено бе полицейско присъствие в село Боянци, където на 06.06.20 г., 07.06.20 г., 08.06.20 г. и 10. 06.20 г. се завърнаха голям брой работници от Испания.

След влизане в сила заповедта на министъра на здравеопазването за отпадане карантината на лица, завръщащи се от редица страни, значително се затруднява контролът, тъй като в списъците на РЗИ – Пловдив не се посочва кой от коя държава влиза в България. Освен това на сухопътните и морски ГКПП съществува възможност пътуващите да не посочват коректно от коя страна идват за да не попаднат под карантина.

Междувременно, Дейност „Пазари и тържища“ към община Асеновград планира да отвори за посетители Градския плувен комплекс на 19.06.20 г. (петък). Плажуващите ще бъдат допускани при спазване на всички изисквания на Министерството на здравеопазването. На входа ще бъде измервана температурата на всеки посетител. Хора с повишена такава няма да бъдат допускани да влязат. Комплексът ще работи с капацитет от 30%, както е според указанията. Това означава, че от услугата ще могат да се възползват около 400 души. След като започне да функционира, в комплекса ще се извърша дезинфекция на всеки час. Чадърите ще бъдат разположени на 5 метра един от друг. Ще има по не повече от два шезлонга до всеки чадър.

„Тревожен става фактът, че все повече се увеличава броят на хората, които не спазват изискванията за социална дистанция. С отпадането на редица ограничителни мерки значително нараства и рискът от разпространение на инфекции. Все повече на преден план излиза чувството на лична отговорност и самодисциплината на всеки един от нас, тъй като предпазвайки себе си, ние пазим и другите. Това, което ние, като администрация, можем да направим единствено, е да продължим да приканваме гражданите да изпълняват държавните разпореждания и да даваме личен пример за дисциплина. Всички си мислим, че проблемът е отминал, но не е така. Апелирам да спазваме поне мерките, които в момента са в сила, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването, като социалната дистанция е най-важна“, призова кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина