Как Антон Арабаджиев стана мултимилионер след разбиването на нелегалните му фабрики за цигари в Асеновград и Труд?

Автор: Plovdiv Now 40151
Как Антон Арабаджиев стана мултимилионер след разбиването на нелегалните му фабрики за цигари в Асеновград и Труд?

Пазаруване на недвижими имоти за милиони, строителство на сгради, търговия с горива...

Това е само част от бизнес инвазията на Антон Арабаджиев след разбиването на първата негова фабрика за нелегални цигари в асеновградското село Патриарх Евтимово през 2011 година и друга фабрика в село Труд през юли 2019 г.

Напук на логиката 50-годишният мъж става все по-богат и влиятелен. Арабаджиев е единственият българин, уличен като собственик на две нелегални фабрики за цигари, пише 24 часа.

От 7 юли тази година е обявен за издирване заради най-модерната манифактура, разбивана досега - тази в село Труд, и нелегалния цех за подготовка на тютюн в село Ръжево Конаре. Разследващите са категорични, че той е главният организатор.

В ареста още са работниците на нелегалната фабрика, които са от Украйна и Молдова, и трима български надзиратели.

Антон Арабаджиев стана национално известен след разследване на “24 часа”, което показа как британските служби са сигнализирали България през януари 2018 г., че пловдивчанинът отново се занимава с нелегални цигари, които стигат до Острова. Според партньорските служби фабриката е в пловдивското село Оризари, каквато обаче не е разбивана. Година и половина по-късно ГДБОП и спецпрокуратурата разкриха модерната манифактура в село Труд. И двете села са на равно разстояние от Пловдив.

Арабаджиев се издирва за втори път.

Той е известен от близо 10 години на разследващите като организатор на незаконно производство на цигари. И през януари 2011 г. изчезна, когато МВР откри първата фабрика за цигари, свързана с него, в село Патриарх Евтимово до Пловдив. Тогава обаче не е посочен лично като лидер на организацията. Изчезва в посока Гърция.

Тихомълком се предава през септември 2011 година, лежи в ареста до ноември, след което е пуснат на свобода.

Признава се за виновен точно след една година - на 15 ноември 2012-а. Както и всички останали, уличени за фабриката. Наказанието на Арабажиев е 3 години условно с изпитателен срок от 5 години. Осъден е за участие в организирана престъпна група и за държане на акцизни стоки без бандерол - основно цигари “Виктори уайт” и рязан тютюн за 400 хил. лв.

Тютюнът, използван за производството на цигари в цеха, е бил доставян от Плевен. Бракуваните цигари от нелегалната фабрика са извозвани до бившия хлебозавод в Асеновград, който е собственост на Антон Арабаджиев. Там тютюнът е бил изваждан и е връщан обратно за опаковане в село Патриарх Евтимово.

Още по онова време е ясно, че тази фабрика, свързана с Арабаджиев, може да захранва 30% от нуждите на нелегалния пазар в страната. И то само с няколко машини, които са иззети в полза на държавата тогава. Според протокола от споразумението на нелегалните производители всички тези машини са иззети в полза на държавата и са заключени в склад под контрол.

Цигарената машина е “Гарант 1”, филтровият агрегат - марка “Макс 3”, пълначната машина е HLP, целофаниращата за кутии е SASIP, а за стекове “Мардин Едуардс”. Размерите на основната машина е 270 см дължина, ширина 90 см и височина 140 см.

При акцията на МВР тогава от Антон Арабаджиев е иззет интересен модел телефон - възможно най-евтин и прост “Нокия 1110”, както и три симкарти от различни мобилни оператори. Тези вещи са му върнати след края на делото.

Арабаджиев се разминава и с нищожна глоба - 273 лв. за разноски по делото. Според разследващи от онова време той е станал информатор на службите и срещу информация за конкуренти в бранша получава условна присъда.

Още преди края на делото, по което е осъден условно през 2011 г., започва възходът на Арабаджиев в бизнеса.

И дотогава той се е занимавал с транспорт и недвижими имоти, но милионите идват в този момент. Основните му партньори са съпругата Евелина и братовчедът Александър, който беше арестуван през юли 2019 г. като оперативен мениджър на нелегалната фабрика за цигари в село Труд.

След присъдата в края на 2012 г. фирмите на Арабаджиев започват да купуват недвижими имоти, а през 2014 г. двамата с братовчед му Александър бяха обвинени от 26-годишен младеж, че Арабаджиеви са го измамили и са прибрали наследствената му земя за 8 милиона лева

Когато бащата на Милен Паунчев умира, синът е единствен наследник на апетитните парцели в кв. “Остромила” в центъра на Пловдив на пътя за село Марково. Паунчев продал наследствените си имоти на фирми на Арабаджиеви за 200 хил. лв., след което осъзнал, че е измамен. Междувременно обаче “приятелят му” Александър Арабаджиев му давал да кара скъпи коли, спечелил доверието му. Когато собственикът на имоти за милиони се усетил, че е продал земята си на нищожна сума, сигнализирал прокуратурата. Разследването обаче показва, че е подписал продажбите доброволно. Част от имотите са на фирмата за търговия с петрол “Евелина Трейд”, където съдружници са Антон и Александър Арабаджиеви. Фирмата носи името на съпругата на Антон Арабаджиев, известна в пловдивския хайлайф с луксозния си начин на живот. 

Успешно се развива и бизнесът на Антон Арабаджиев с купения от него завод “Стенимахос” в Асеновград, където са се носили дефектните цигари от фабриката в село Патриарх Евтимово. Преди години там се е произвеждал хляб, но след 2012 г. дружеството се занимава основно с придобиване и отдаване под наем на имоти. В управителния съвет на “Стенимахос” е Найден Станчев - Хана, който също е арестуван през 2011 г. заради нелегалната фабрика за цигари и е осъден условно. От няколко години насам това дружество строи модерен жилищен комплекс за над 15 млн. лв. в Асеновград.

Търговия с имоти в Пловдив Арабаджиев развива успешно в последните години и с фирмата си “Вип пропърти груп” заедно с бившия кандидат за кмет на града Йордан Джермански. Той също придобива имоти от бедняка милионер Милен Паунчев.

Според разследването на прокуратурата и ГДБОП нелегалната фабрика за цигари на Антон Арабаджиев в село Труд работи от 2017 г. Оказва се, че паралелно с нея той е контролирал и незаконния цех в село Труд с капацитет 2000 цигари в минута. Има съмнения, че внушителна част от печалбите в нелегалния бизнес с цигари е инвестирана в легален бизнес, за да се изперат пари.

През януари 2018 г. в българските служби е получен сигнал, изпратен от британската митническа администрация чрез Службата за предотвратяване на престъпления срещу фиска към британското посолство в София. В него са посочени нелегалната фабрика в Оризари и нейният собственик - Антон Арабаджиев. Започва преломната за него година. Вероятно човек от ГДБОП информира пловдивчанина за съдържанието на сигнала. Притиснат, той затваря временно фабриката в Оризари и мести машините.

През юни и юли ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиват няколко фабики за нелегални цигари. За тази в Карнобат е обвинен Миню Стайков, а за останалите Евлоги Станоев и синовете му Антон и Георги, известни като Бирмите.

Разследване през 2018 г. показа, че Арабаджиев има основен принос за информацията към службите къде са нелегалните фабрики на конкурентите му, за да спаси своята.

Година по-късно цехът му в Труд е разкрит и се оказва, че е най-модерният, разбиван досега. Машините са нови, много по-мощни и модерни от тези в старата му фабрика. Подготвена е да влезе в действие и още една поточна линия. Марките на цигарите също са различни от тези през 2011 г., както и арестуваните за производството им.

Между получаването на сигнала от Великобритания през януари 2018 г. и акцията през юли т.г. в село Труд, Антон Арабаджиев и братовчед му Александър Арабаджиев прехвърлят фирмата си “Евелина Трейд” на никому неизвестния в бизнес средите Тодор Илиев. Той живее в панелен апартамент в пловдивския кв. “Тракия”. Това става през ноември 2018 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина