Ирина рисува за малкия Дани от Асеновград, мечета от рози и красиви бижута също помагат

Автор: Plovdiv Now 18184
Ирина рисува за малкия Дани от Асеновград, мечета от рози и красиви бижута също помагат

Красиви бижута и мечета от вечни рози изработиха младежите от Общински младежки съвет в Асеновград в навечерието на Свети Валентин, за да помогнат на малкия Дани. В акцията се включи и талантливата 14-годишна художничка Ирина Павлова, която дари свои картини. „Искаме да подарим колкото се може повече усмивки и любов на най-нуждаещите се”, обясниха младите асеновградчани.

За броени дни всички мечета от рози бяха продадени. Останалите произведения на изкуството все още могат да бъдат закупени онлайн на фейсбук страницата на Общински младежки съвет-Асеновград, а събраните средства ще бъдат дарени на 7-годишното момченце, което е с детски аутизъм с говорни нарушения.

Дани е роден напълно здрав. На година и няколко месеца, когато вече е проходил и казвал първите си думички, му е поставена МПР ваксина. В следващите два дни детето започва да изпуска играчки, пада, спира да ходи и се влачи по дупе.

„Заведохме го на невролог и се оказа, че има обща мускулна хипотония, назначиха му терапии и след месец, в двигателно отношение, имаше подобрение, но най-лошото предстоеше. Дани спря да говори, да играе с играчки, да контактува, изгуби очен контакт, спря и да се храни. Заспиването беше един кошмар – приспивахме се от 9 до 1 всяка вечер, а в 4 сутрин ставаше с пристъпи на рев или смях. Стигнахме до момент, в който седеше и гледаше в една точка, без да реагира на повикване и нищо около него. Така започна нашият кошмар, който продължава вече шест години”, описва в bg.helpkarma.com състоянието на детето майката.

След като се дават хиляди левове за изследвания в чужбина и изпробване на всякакви видове терапии, се установява възпалени черва, тежки метали в мозъка, тежък дефицит на витамин D, аутизъм с липса на реч и разбиране, много сензорни дефицити, проблеми в груба моторика и други. Турски специалисти препоръчват провеждане на терапии 20 часа седмично, за да се преборят проблемите, доколкото е възможно. Така семейството започва интензивна работа с Дани и нещата тръгнаха към добро.

Много ползотворно повлияват барокамерата, плуването, арт терапиите, работата с психолог и логопед, хомеопатично лечение. Родителите вярват, че колкото повече се работи със сина им, толкова повече ще постигне той.

Към момента Дани е с 90% увреждане, липса на реч и доста сензорни проблеми. Диагнозата му е детски аутизъм с говорни нарушения.

„Искаме да направим всичко възможно момчето ни да си върне живота, но всички терапии са скъпи и за да включим още много към сегашните, ще ни е нужна вашата помощ. През месец април 2020 г. Дани става на 7 и училището е все по-близо, а с него и още по- големите трудности. Хубавата новина е, че той върви напред, когато с него се работи ежедневно по няколко часа с терапевт и отделно след това у дома в семейна среда. Благодарна съм на родителите ми, че шест години са до нас в тази битка и ни помагат финансово, за да се справяме, но вече става все по-трудно на всички ни. Ще се радвам и вие да станете част от нашето по-добро бъдеще и с общи усилия да направим животът на моето момче по-лесен и красив! Мечтая да чуя “мамо”, да каже какво иска да яде, какъв подарък иска за рождения си ден, да разбира, че има рожден ден или че е Коледа... едни малки неща, които са нашите най-големи и искрени мечти!”, споделя майката на момчето.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи и на helpkarma.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина