Има победител: Наградиха най-добрия винар сред предприемачите в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 15532
Има победител: Наградиха най-добрия винар сред предприемачите в Асеновград

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев връчи наградата на най-добрия винар сред бизнесмените от града и техни приятели- Борислав Ангелов. Той спечели сърцата на членовете на дегустационната комисия с виното си, произведено от сорт Каберне Совиньон.

"Радвам се, че толкова много винопроизводители се включиха в този конкурс. Всички сте оценени от справедливото и безпристрастно жури. Аз съм сигурен, че виното на всеки един от вас е прекрасно и правено с любов. Убеден съм, че и през следващата година ще има също толкова много, че дори и повече участници. Желая здраве и късмет на всички!" С тези думи кметът Грудев се обърна към присъстващите на церемонията, след което тържественото връчване на призовете за другите наградени продължи.

Председателят на "Съюз на предприемачите - Асеновград" Васил Пиронков награди останалите винари сред асеновградските бизнесмени и техни приятели, подредили се на челните места от почетната стълбица в конкурса. Той приветства гостите, като сподели: "Надявам се да остареем заедно така, както виното узрява, а най-добрите винопроизводители да стават все повече". Общо 18 предприемачи с 23 проби се състезаваха в престижния конкурс. С домашното си вино в надпреварата се включиха винопроизводители не само от Асеновград, но и от Крумово, Куклен, Тополово, Калофер и други населени места в областта.

"Съюз на предприемачите - Асеновград" награждава отличените винари за 15-ти път. Комисията, която определи победителите, не знаеше чие вино на кого е, с цел да се запази в тайна шампионът до последния момент. 1-во място сред производителите на бяло вино си заслужи Кирил Донев. Пламен Павлов пък стана победител в категорията на ароматизираните вина. Наградени бяха най-добрите винари сред приятелите на предприемачите от Асеновград. Тук Петко Чиликов с вино от Мавруд се нареди на 3-тата позиция. 2-ро място грабна Георги Филипов с розе от Мерло. А за първенци бяха отличени трима винопроизводители на вино от Мерло. Техните божествени напитки си спечелиха еднакъв брой точки - 18. Това са Никола Митов, Илия Стаменов и Георги Филипов. 3-ти бе класиран Георги Запрянов с Каберне Фран. На 2-ра позиция се нареди Кирил Донев с традиционния станимашки Мавруд.

А за победител в конкурса бе отличен Борислав Ангелов с Каберне Совиньон. Той е управител на фирма за производство и логистика на хранителни стоки. Преди седмица Ангелов стана победител и в състезанието за най-добър винар, организирано от общината. Там той грабна първото място с вино от сорт Каберне Фран.

Бизнесменът сподели, че за да се създаде хубавото вино грижата трябва да започне още от резитбата на лозята. Според него, тайната е да се изберат плодни майки, които да дадат добре узрял и ароматен плод. През цялото време лозята се нуждаят от пръскане, поливане, подвързване. И всичко това Борислав Ангелов прави заедно със своето семейство, защото така гроздовете усещат по-силно любовта, с която са обгрижвани. Асеновградският винар казва, че брането на гроздовите зърна също се извършва по специален начин, а след беритбата те се сортират. Отстраняват се некачествените плодове, за да не се прехвърли "загнилото" върху здравите. Следващата стъпка е ронкане, след което гроздето се поставя в добре почистени и дезинфекцирани съдове.

"Висшият пилотаж" в правенето на добро вино, според победителя, е да познаеш кога се случва бурната и тихата ферментация и това може да го направи само човек с опит. "Майстор винар не се става от днес за утре, нужни са поне 4-5 години усърден труд и желание. За мен това признание е отговорността чрез произвеждането на домашно вино да успеем да запазим добрите традиции в Асеновград, а младите винари да не се отказват и отчайват от първите несполучливи опити, защото със сигурност ще има такива", съветва Борислав Ангелов и подчертава, че засега не е предал напълно занаята на своите синове.

На церемонията по награждаване на най-добрите винопроизводители сред асеновградските предприемачи и техни приятели, освен кметът на Асеновград доктор Христо Грудев, присъстваха заместник-кметовете на града - инженер Стоян Димитров и доктор Теньо Манолов, както и други официални лица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина