Природни феномени: Сливодолското падало - най-високият водопад в сърцето на Родопите СНИМКИ+ВИДЕО

Автор: Милен Ангелов 11654
Природни феномени: Сливодолското падало  - най-високият водопад в сърцето на Родопите  СНИМКИ+ВИДЕО

В сърцето на Родопите - само на около 30 минути с автомобил от Пловдив, се намира едно от най-живописните и красиви места в България – водопадът „Сливодолското падало“. Природният феномен е смятан за един от най-високите в Родопите, със своите 50 метра. Макар и познато, за мнозина „Сливодолското падало“ си остава едно от непознатите места, които крият в себе си неописуема красота, безусловен досег с естествените творения на природата и магнетична енергия, която се усеща още с първите стъпки по пътеката към хълмовете.

За да се достигне от Пловдив до това забележително място, никак не е трудно. Единственото, което трябва да направите, е да поемете по пътя за Асеновград, след това да тръгнете по пътя за Бачково.

По време на целия път през каньона компания от ляво или дясно ще ви прави шумът на река Чепеларска, която се преплита с шосето. 

Пътеката за „Сливодолското падало“ започва точно от пътя, който води до курортен комплекс „Пампорово“. Самото й начало е началото или краят на тунела след Бачково, в зависимост от коя посока се движите. Веднага след моста, който е преди тунела, и в неговия край ще намерите удобни места за паркиране и от двете страни на пътя. На мястото там има разположено крайпътно заведение и рибарник.

След като оставите автомобила си, се върнете обратно по моста (има обособена част за пешеходци) до мястото, където преходът към „Сливодолското падало“ започва. Целият път от тук нататък е маркиран с табели за посоката. Природната забележителност е част от резервата „Червената стена“.

Водопадът и територията около него са обявени за природна забележителност през 2005 г. и това налага някои ограничения, които е желателно да спазвате. На цялата територия е забранено да се отклонявате от пътеката, освен ако не сте абсолютно убедени, че няма да се загубите в гората. Забранено е да се увреждат скалните образувания, да се пали огън и да се изхвърлят отпадъци. Цялата пътека е маркирана със синьо-бяла туристическа маркировка. 

Като цяло още от самото начало на пътеката ще забележите, че тя не е с голяма денивелация. Повечето туристи, преминали от тук, я разделят на три части. Първа и последна, които са малко по-стръмни, и средна, която е с почти нулева денивелация. По целия път към водопада покрай вас минава река Сливов дол. На няколко места тя разменя местата си с пътеката, но за целта са създадени малки мостчета. Когато преминавате през тях, трябва да бъдете особено внимателни, тъй като при мокро и влажно време по тях е доста хлъзгаво. За да не се стига до инциденти, е желателно да сте обути с подходящи за туризъм обувки.

Малко след като се навлезе навътре в планината, се открива първото забележително място – миниатюрни етажирани водопади, на които може да се спрете и да си починете и заредите за дългия преход пред вас. Още с първия поглед се забелязва кристалночистата вода, която скача от камък на камък и с пяната и прохладата си завладява всеки турист, решил да се наслади на този красив пейзаж.

Вървейки по пътеката, ще видите една аптечка, монтирана върху дърво. Оригиналната идея на пръв поглед може да ви хареса, но все пак бъдете внимателни, ако ви се наложи да приемате медикаменти, тъй като лекарствата се съхраняват в неподходящи условия – слънце, големи температурни амплитуди и влага.

Преди да се достигне до самия водопад, по пътя си ще срещнете няколко по-малки, но също толкова красиви по-малки водопади, които си заслужава да бъдат видени и снимани. 

Вървейки последните метри по стръмните пътеки, трябва да бъдете изключително внимателни, защото участъкът е изключително стръмен и хлъзгав. Заради северния склон и гъстата растителност тук почти през целия ден слънцето не може да пробие и да повлияе на високата влажност. Но в един юлски или августовски горещ ден това не е проблем за туристите, тъй като така ще се усети цялата сила на прохладата и свежестта на сърцето на планината.

И когато вече съвсем запъхтени от изкачването на последния склон в един момент дъхът ни спира… Водопадът с цялото си великолепие се изправя пред нас и кара всеки да застине на мястото си и просто да слуша шума на водата и да наблюдава блясъка на всяка падаща капка.

Няма как това удивително красиво място да не възхити всеки, който застане пред водопада. Трудно човек би се въздържал да не запечата във фотоапарата си картината и цветовете на природата и да запечатва всяка секунда в съзнанието си.

Водопадът си струва всяка крачка, която ще направите, за да го видите, и всяка капка пот, която ще пролеете по пътя към него.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина