И Върховният съд потвърди присъдата на Йордан, заклал сина си край Асеновград

Автор: Plovdiv Now 11077
И Върховният съд потвърди присъдата на Йордан, заклал сина си край Асеновград

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативен съд в Пловдив, с която Йордан Филипов е осъден на 16 години затвор за убийството на сина си Цветан край Асеновград.

В мотивите, с които ВКС потвърждава решението на Апелативния съд се казва, че „аналитичната дейност на съда по анализа на доказателствата включва обстойната им обективна и всестранна преценка, а въпросът за тяхната достатъчност е единствено в правомощията на контролираната инстанция“.

Припомняме, че през април 2021 година Апелативният съд потвърди изцяло решението на Пловдивския окръжен съд. С него Йордан е признат за виновен, че на 14 юли 2019 г. в землището на село Козаново, община Асеновград, умишлено е умъртвил родния си син, живял в същото село. Той е осъден и да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 000 лева на майката на пострадалия, с която са разведени,  както и 50 000 лв. на брата на жертвата.

При възникнал конфликт между двамата Цветан се насочил към баща си, държейки в ръката си нож. Между тях започнала борба и подсъдимият успял да издърпа ножа от ръцете на сина си. След това нанесъл няколко наранявания по тялото, две от които се оказали фатални и довели до смъртта му. Апелативният съд прие за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на Окръжния съд.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и е влязло в сила.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина