Хората от 5 села отново на протест срещу кариерата в Горнослав, ще блокират важен път

Автор: Plovdiv Now 5757
Хората от 5 села отново на протест срещу кариерата в Горнослав, ще блокират важен път

Автор: Соня Желязкова

Жители на асеновградските села Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан за втори път ще блокират главен път Асеновград – Кърджали. Действията им се в знак на протест срещу изграждането на кариера за добив на мрамор от находището Делчовото-2 край Горнослав.

Местни ще спрат движението от разклона в края на Червен за Горнослав  до бензиностанция Бардал (главен път номер 58). Митингът им ще се състои на 15 януари от 12:00 до 13:00 ч., като блокирането е предвидено да бъде с продължителност 30 минути.

Живеещите в близост до землището, отдадено на фирмата „Запрянови - 03“ ООД за 35 години, настояват за отмяна на концесията, отдадена с решение на Министерски съвет. В исканията им влиза още спиране на Инвестиционно намерение „Концесия за добив на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан“.

Това е третият протест и вторият път, в който граждани ще се блокират главен път с подобни щения. Предходният се състоя в края на ноември и бе подкрепен от стотици граждани, природозащитници, юристи, местни производители и общественици. Всички те се обединиха около становището, че отдаването на концесията е незаконно, както и изключително опасно за биоразнообразието и природните забележителности, около които се намира находището.

Местните са особено притеснени от факта, че въпросната концесионна площ е до границите на две защитени зони по Натура 2000 - „Родопи Средни" и „Добростан“. От юни 2017 г. периметърът е част от буферната зона на нов тип биосферен резерват „Червената стена“, който е част от световната мрежа на ЮНЕСКО.

Снимка: Архив

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина