Хиляди вярващи нощуваха на Кръстова гора

Автор: Plovdiv Now 4731
Хиляди вярващи нощуваха на Кръстова гора

Кръстовден е. По традиция хиляди вярващи се изкачват в местността Кръстова гора, за да измолят здраве за себе си и близките си. С надежда за чудо и изцеление хората нощуват на святото място.

По традиция хората нощуват под открито небе с молитва за здраве и изцеление.

Според преданието именно в района се намира частица от разпятието на Христос и затова се вярва, че мястото има чудодейна сила, особено в нощта срещу Кръстовден.

Хората разказват, че са били изцелени след прекаран Кръстовден на мястото.

"Мястото е свещенно. Изпълнено е с изключително много енергия. Имах болки в крака и само след една нощ всичко ми мина", разказва жена, която е прекарала нощта на Кръстова гора.

Кръстовден е един от четирите празници през годината, посветени на Христовия кръст. Християните почитат светия Кръст, защото той е бил жертвеникът, на който Иисус Христос се е пренесъл в жертва за изкуплението на цялото човечество. Преди Неговото разпятие кръстът бил оръдие на позорна смърт, а след смъртта и възкресението на Спасителя той става символ на победата над смъртта и на надеждата за вечен живот с Бога. С кръста се извършват всички богослужения и се дава Божия благодат на вярващите, затова го носим на гърдите си и го пазим като скъпо съкровище, дори да е направен от най-евтин материал.

Днешният празник е установен във връзка с три събития в живота на Христовата църква: чудесното явяване на светия Кръст на император Константин Велики, намирането на Христовия кръст на Голгота, връщането на Неговия кръст от персийски плен.

На този ден се спазва строг пост. Имен ден празнуват Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина