Гимназисти от Асеновград разбраха какво е да си кмет

Автор: Plovdiv Now 5601
Гимназисти от Асеновград разбраха какво е да си кмет

Ученици от 11-ти и 12-ти клас на Професионалната гимназия „Свети Димитрий Солунски” в Асеновград бяха гости кмета на града д-р Христо Грудев.

По време на посещението на гимнизистите кметът разказа за процеса на управление на общинската администрация, като им даде примери от реалния живот. Д-р Грудев им обясни, че в пловдивска област общините са 18 на брой, като Асеновград е първата по големина след град Пловдив.

Младежите научиха, че асеновградският регион се разпростира на площ от 650-660 квадратни метра. Половината от общината е разположена в планината, а другата част – в полето.

Кметът обясни и как се организира снегопочистването в общината. Разясни им също основите на структурата на общинска администрация, как се взимат решенията по време на общинско заседание и за това, че мандатът на кмета и на Общинския съвет в града е 4-годишен.

За да обясни коректно и на достъпен език как се съставя и разходва бюджетът на община Асеновград, д-р Грудев посочи пример със семейството на всеки един човек, като подчерта, че не може да се харчат повече пари, отколкото имаш в наличност.

„Някои от вас вече са пълнолетни, а други скоро ще навършат 18 г. Това ще ви даде право да гласувате. Важно е да упражнявате правото си на глас, защото така показвате, че имате позиция за развитието на града”, обясни кметът, припомняйки темата за местните избори.

От своя страна, учениците от асеновградската гимназия бяха доста активни и поставиха различни въпроси на градоначалника. Някои се интересуваха как ще се справи с бездомните кучета. А той отговори, че е планирано да бъдат заложени средства в по-голям размер от досегашните, а след време да бъде изграден междуобщински приют.

Младежите засегнаха и темата за уличното осветление. „Готвим проект за кандидатстване и ако бъдем одобрени ще можем да поставим LED осветление, което е доста по-икономично от обикновеното”, отговори кметът.

Гостите попитаха и за изграждане на закрит басейн, за разписанието на автобусите от градския транспорт, за асфалтирането на улици, както и за съдбата на спортните съоръжения в община Асеновград. Кметът поясни, че се изготвят икономически анализи и се обмислят възможностите за изпълнение на тези проекти.

Посещението на учениците в общинската администрация е по програма на Министерството на образованието и науката „Подкрепа за успех” и в частност Група по интереси „Гражданско образование в икономиката”. Част от програмата включва изучаването на видовете власт. Конкретната тема на срещата бе „Общинско управление”, за което бе планирано посещение на общинска институция.

Обучението е извънкласно, а целта му е младите хора да се запознаят с правомощията на различните власти, както и с възможностите на гражданите за комуникация с тях. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина