Етнографска къща - Асеновград празнува 30-годишен юбилей с весело тържество, нова фасада и куп изненади

Автор: Plovdiv Now 12744
Етнографска къща - Асеновград празнува 30-годишен юбилей с весело тържество, нова фасада и куп изненади

На 11 ноември , понеделник, от 17:30 ч. Исторически музей-Асеновград и „Театрална работилница за мечти" ви канят на празник по случай 30-годишния юбилей от откриването на Етнографската къща в Асеновград.

Организаторите обещават да ви посрещнат с много изненади, една от които ще бъде напълно реставрираната фасада на къщата. За доброто настроение на всички, актьорите от „Театрална работилница за мечти” ще изиграят кратък етюд, с който ще ви пренесат във времената на семейство Чанос – първите собственици на къщата.

Освен това ще бъде прожектиран и филма, заснет по време на откриването на къщата преди 30 години, а ако все още не сте оставили своето послание в капсулата на времето, ще имате последна възможност да го направите.

Празникът ще завърши с вграждането на капсулата в зида на двора и поставянето на мраморната плоча, която ще указва какво се крие зад нея и кога да бъде отворено. За всички посетители ще има символични подаръчета, свързани с Етнографската къща, а какво е и рожден ден без торта?

Експозицията се намира в къща, построена в средата на ХІХ в, бивша собственост на богат местен търговец от гръцки произход. През 1906г семейството се изселва в Гърция, след което за кратко време е начално училище. Строена е от брациговски майстори. Къщата е разположена в дъното на двор, ограден с високи каменни стени. До нея се стига по калдъръмена пътека, която минава през красива градина с лозница, люляк, смокини и цветя. Чува се шумът на вода, течаща от мраморна чешма, изработена през 1856г. Къщата е на два етажа, а под нея има дълбока винарска изба. Вторият етаж е издаден с еркер над първия. Отвън сградата е изписан в синьо, с цветя под прозорците. Има двураменно стълбище към входа с две високи дървени колони, подпиращи втория етаж. Отвътре всички стаи са боядисани в различни цветове, а таваните, вратите и стенните долапи са с дърворезба.

В къщата са подредени с оригинални експонати трапезария, спалня, гостни стаи. Експонирани са мъжки и женски костюми от края на ХІХ век. Интерес представлява латерната, изработена от местен майстор. С картини на местния художник Коста Форев са представени обичаите "Калиница" и градския карнавал на Заговезни.

В избата има експозиция на местното лозарство и винарство от античността до средата на ХХв.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина