Еньовата буля ще запали днес Небесния огън на Белинташ

Автор: Plovdiv Now 7429
Еньовата буля ще запали днес Небесния огън на Белинташ

Ритуалът за празника Еньовден и тази година ще бъде изпълнен на скалната площадка на тракийското светилище Белинташ. Това ще се случи днес, 23 юни, защото на самия Еньовден, 24 юни, пък ще се проведе дългоочакваният и уникален за Асеновградския регион обичай "Калиници".

Първият запален огън на Белинташ тази неделя ще е Еньовият, който след това ще бъде прескачан. Както повеляват традициите от старите времена, ще се извърши наплискване с мълчана вода, ще се приготви чай от ароматни билки и ще се раздадат хлебни питки.

Точно на обяд Еньовата буля ще запали Небесния огън. Жената на Слънцето ще развенчае стария жрец и ще избере нов, пише Asenovgrad.net. Ритуалът ще завърши със свързване на двата огъня - Небесния и Еньовия, под звуци на родопски гайди и песни.

До Белинташ се достига по пътя Асеновград – Кърджали, и в края на първото село Червен, вдясно, се отбива за селата Горнослав, Орешец и Три могили. Пътят е тесен, но в сравнително добро състояние. След Орешец има разклон за село Мостово и село Врата. Поема се към Врата, и в края му асфалтовото шосе свършва. Там е добре да се паркира, но може и да се продължи още малко по черния път. Следват се табелите за Белинташ.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина