ЕК с апел към производителите, проучва нелоялната конкуренция при фермерите

Автор: Plovdiv Now 11381
ЕК с апел към производителите, проучва нелоялната конкуренция при фермерите

В община Асеновград пристигна писмо от Областна администрация – Пловдив, в което се посочва, че Европейската комисия (ЕК) извършва обзор на нелоялните търговски практики (НТП) във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти. Годишното проучване стартира през декември 2022 г. Изследването се провежда във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС). То е насочено към доставчиците на селскостопански и хранителни продукти (фермери, независими производители и предприятия, активни в производството, преработката и дистрибуцията). Поради по-слабата си договорна позиция те често са уязвими от НТП, от страна на големите предприятия – купувачи. За да ги защити по-добре, Директива (ЕС)2019/633 забранява редица търговски практики, съобщават от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Първите две проучвания са приключени през 2021 г. и 2022 г. и резултатите могат да се видят и онлайн на адрес: https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/topic/UTP/index.html . В тази връзка се приканват всички фермери, независими производители и други доставчици на селскостопанските и хранителни продукти да попълнят анкетата.

Същата е достъпна ТУК: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/3rd_survey_UTPs и ще е активна за участие в срок до 15.03.23 г. (сряда), като следва да се избере версията на български език. След приключване на проучването резултатите в анонимен вид ще бъдат представени онлайн на адрес: https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/topic/UTP/ .

Повече информация за действията на Комисията за защита на земеделските стопани и малките оператори по веригата на доставки може да намерите ТУК: https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/agri-food-supply-chain/unfair-trading-practices_bg .

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина