Две деца под карантина в Асеновград, били на екскурзия в Италия

Автор: Plovdiv Now 28793
Две деца под карантина в Асеновград, били на екскурзия в Италия

Община Асеновград уведомява гражданите за превантивните мерки и алгоритъма на поведение при лица, пристигащи от Китай или други страни, в които са регистрирани случаи на заразени с коронавирус. Инструкциите са съгласно разпоредба от Министерството на здравеопазването (МЗ). Пристигащите от гореспоменатите дестинации се термометрират още на ГКПП на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

В Асеновград 2 деца са поставени под домашна карантина от личния лекар, като превантивна мярка, за срок от 14 дни. Те са ученици в СУ „Свети Княз Борис I“ в града. Децата са под наблюдение, като няма данни или симптоми за заразяване. Мярката се налага, тъй като са били на екскурзия в Италия. По препоръка от лекаря, телесната температура на учениците се измерва два пъти дневно за целия карантинен период. На семейството са дадени указания и от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив. Освен термометриране, децата ще се наблюдават и за поява на симптоми – зачервено гърло, затруднено дишане, кашлица. При най-малки симптоми родителите следва да потърсят личния лекар.

От Министерството на здравеопазването дават препоръки и за спазване на дистанция спрямо хората, с които съжителстват поставените по карантина (спане в отделни помещения, редовно проветряване на стаите, хранене в различно време, избягване на контакт лице в лице, редовно почистване на дръжките и общите повърхности, ползване на отделни кърпи в банята, миене на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна и ограничаване на външни контакти до минимум).

Държавните здравни власти и община Асеновград призовават гражданите да не създават паника и притеснения безпричинно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина