Доброволец от Асеновград: Струва си да виждаш усмивките на лицата на хората

Автор: Plovdiv Now 10703
Доброволец от Асеновград: Струва си да виждаш усмивките на лицата на хората

Доброволците на община Асеновград вече започнаха да помагат активно на нуждаещи се възрастни и трудно подвижни хора. Първите примери, в които млади асеновградчани помагат на граждани в риск, вече са факт. А жителите по населените места приемат доброволците с огромно щастие и топлина. Представяме ви разказ на Рамадан Ахмедов - един от младежите, които достави храна, лекарства и други консумативи на възрастни хора от асеновградското село Лясково. "Ролята на доброволеца е да помага, да раздава усмивки и да се включва в най-различни благотворителни каузи и инициативи. Да си доброволец е нещо много лично и специално, защото се срещаш с хора, контактуваш с тях, споделяш им емоциите и вълненията си. Те също разказват понякога своите неразказани истории.

Доброволците даряват най-ценното нещо - времето. Доброволчеството носи опит, вдъхновение, контакти, приятели и нови запознанства. Срещаш се с интелигентни, образовани и опитни хора, с които мислите еднакво по най-различни теми. Хората в Лясково ни посрещнаха изключително топло и радушно. Бяха много щастливи и въодушевени от това, което правим за тях. Те се почувстваха значими и оценени. Защото някой се е погрижил и помислил за тях в труден момент на изпитание и криза. Щастливите усмивки на лицата им са най-големият подарък за доброволците. Изпратиха ни с най-мили благопожелания до нови срещи.

А ние, доброволците, сме винаги насреща и готови да помагаме във всеки един момент. Те са наши родители, баби и дядовци. Ние сме отговорни да се погрижим за тях! На двамата жители на село Лясково им занесохме хранителни продукти (хляб, кисело мляко, месо, плодове, зеленчуци и консервирани храни), лекарства и предпазни средства (маски и ръкавици), продукти от първа необходимост за задоволяване на всекидневните им нужди. Хората споделиха, че са много щастливи. Благодариха за топлото отношение. Поинтересуваха се, какво е положението в града (хората носят ли маски по улицата, изпълняват ли се разпоредбите на Националния и Общинския кризисни щабове, колко са случаите до момента в България). Естествено бяха притеснени от създалата се безпрецедентна ситуация и последствията от нея, но се надяват в най-скоро време всичко това да приключи благополучно.

Струва си да бъдеш доброволец! Струва си да виждаш стотиците усмивки на лицата на хората. Самият аз извършвам тази дейност повече от 7 години. И до днес, винаги, когато имам възможност през свободното си време се включвам активно в различни благородни каузи, независимо, какви са те. Работя вече над 2 години, но това не ми пречи да съм доброволец. Напротив! Насърчава ме още повече. За да си доброволец трябва да имаш и набор от качества. Сред най-важните са търпение, мотивация, вдъхновение, креативност и отвореност към света! Доброволецът трябва да е изпълнен от позитивна енергия, която да предава на околните, и да го прави с огромно желание. И най-важното е да се чувства щастлив! За тези 7 години натрупах много нови знания, умения. Научих се да се справям в трудни моменти. Придобих качества като отговорност, лоялност, толерантност, взимане на решения и работа в екип, зачитане мнението на околните и други.

За жалост в Европейския съюз България е на предпоследно място по брой доброволци. Процентът е едва 12%, като се забелязва съвсем леко увеличение. Средният процент за Евросъюза е 24%. С повече реклама за ползите от доброволчеството, вярвам че тези цифри и статистики биха се променили осезаемо. Смятам, че трябва да се дава повече поле за изява на доброволците, защото тяхната работа е отговорна и важна. Обществото и институциите трябва да имат по-голямо доверие към тяхната работа. Ние, гражданите, трябва да осъзнаем нуждата от важността на дейността на доброволците и мисията им да помагат във всеки един момент."

Екипът от доброволци в акцията бе ръководен лично от директорът на Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград Милена Марковска.

Кампанията на община Асеновград за набиране на доброволци, които да се включат в помощ на населението, продължава. Те ще бъдат ангажирани с подпомагането на възрастни и нуждаещи се асеновградчани, в условията на разпространение на новия коронавирусCOVID-19. Работата на доброволците ще се състои в помощ при почистване, пазаруване или морална подкрепа. От линка по-долу можете да изтеглите заявлението и да го попълните. Подаването му става в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград. До момента действащите доброволци са едва четирима. Допълнителна информация на телефон: 0331 68 165 (от 8:00 ч. до 16:30 ч.).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина