Добре дошли в родната казарма! Откриват скоро дългоочакваната изложба в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 12047
Добре дошли в родната казарма! Откриват скоро дългоочакваната изложба в Асеновград

"Добре дошли в родната казарма!" - скоро ще бъде открита дългоочакваната изложба в Асеновград.  Домакин ще е Старинно училище "Свети Георги", а датата е 1 септември, от 17,30 часа.

Изложбата представлява историко-етнографски поглед върху задължителната военна служба в миналото, наречена казарма. Тя е създадена на базата на спомените на съпрузи, бащи и дядовци, които са все още ярки, но  същевременно подложени на критична времева дистанция при тълкуването им.

В изложбата са събрани снимки, документи, предмети и лични спомени от индивидуалните преживявания в казармата. Публиката ще види как времето, прекарано там, е променяло тогавашните мъже. Ще разгледаме техните начини да се адаптират към новия униформен живот, ще надникне отвъд официалните архиви и документи, ще научи и някои пикантни истории, изобщо ще види казармата през погледа на вече бившите войници.

Събитието е с участието и на местната "Театрална работилница за мечти". Изложбата се провежда със съдействието на Военно формирование 24490 Асеновград.

Заради действащите противоепидемичните мерки откриването ще се проведе в двора на Старинното училище, а достъпът до изложбата ще се осъществява на групи по 5 човека и със задължителни предпазни маски.

Припомняме, че интересно предизвикателство към мъжката част на Асеновград беше отправено още през април. Инициатор беше именно Историческият музей в града. Трябваше да се попълнят въпросници със спомени от преживяванията по време на отбиването на задължителната военна служба. На база събраната информация настоящата изложба е факт.

Припомняме, че редовна военна служба, тоест казарма, е съществувала от 1881 г. до 1919 г. Възобновена е през 1938 г. и продължи до 31 декември 2007 г., като задължение на всички мъже, граждани на България.

Источник: Исторически музей - Асеновград

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина