Да почетем паметта на художника Асен Белковски, роден в Станимака

Автор: Plovdiv Now 7096
Да почетем паметта на художника Асен Белковски, роден в Станимака

Асен Белковски е български художник, живописец, един от първите и най-важни за историята ни реставратори. Известен е с работите си в малък формат.

Роден е на 22 януари през 1879 г. в Станимака, днес Асеновград. Завършва реставрация и живопис в Русия. През 1920 г. прави първата си и единствена самостоятелна изложба у нас със 130 картини, които са откупени още в първите дни след откриването на изложбата.

След това на всяка Обща художествена изложба се явява с една-две картини, които привличат вниманието предимно на тесен кръг ценители. Най-ранните му творби остават в Русия. От руската реалистична школа художникът е усвоил умението да прави верни наблюдения на природата и да търси нейния правдив израз в пейзажа.

Изучил изкуството на реставрацията, дълго време Асен Белковски е единственият вещ реставратор на паметници на изобразителното изкуство в България. Участва при изписването на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Известен брой от картините му днес се съхраняват в Националната художествена галерия, но в по-голямата си част творбите му са собственост на частни лица.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина