COVID отделението в Асеновград към момента е с 67 легла и отговаря на всички стандарти

Автор: Plovdiv Now 7043
COVID отделението в Асеновград към момента е с 67 легла и отговаря на всички стандарти

Специализираното COVID отделение в болницата в Асеновград отговаря на всички изисквания и стандарти към момента. Припомняме, че преди началото на ремонта му кризисният щаб откри дарителска сметка. Само за 24 часа бяха събрани над 150 000 лева, а за три дни – около 300 000 лева. В кампанията се включиха както граждани, фирми, така и общественици – народни представители и общински съветници. Към днешна дата средствата по дарителската сметка са в размер на близо 30 000 лева, които се съхраняват в случай на спешна необходимост, съобщава рубриката, отчитаща първата година от новия мандат в общината.

Междувременно, в спешен порядък се отпуснаха 290 000 лева за изграждане на COVID отделението. В него има 22 легла, шест от които – интензивни. По-късно, по разпореждане държавните власти, бяха обособени допълнителни. Така броят на COVID леглата в МБАЛ – Асеновград достига общо 67. Освен болничните стаи, в отделението са изградени и помещения за прегледи и за склад. Създадени са манипулационна и отделни стаи - за лекари и за медицински сестри. Звеното е с отделен вход, изолиран от останалата част от болницата, както и от входа за Отделението по хемодиализа.

„Изграждането на COVID отделението е едно от най-важните неща, които направихме през първата година от мандата си. Болницата е мястото, в което ще се случва срещата между човечеството и коронавируса. Отделението е оборудвано, съгласно съвременните изисквания. Към момента вирусът вече е малко по-разпознаваем, по–придвидим. Знаем какво ни очаква, как постъпва той, как можем да се справим, за да го преодолеем. Надявам се скоро да бъде открита и ваксина срещу COVID-19. Милиарди средства се заделят за целта и аз съм убеден, че ние хората, ще се справим с този проблем“, заяви пред медии кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина