Бившият кмет на Горнослав застана срещу всички – иска кариера до селото, пусна жалба в съда

Автор: Соня Желязкова 5757
Бившият кмет на Горнослав застана срещу всички – иска кариера до селото, пусна жалба в съда

Жителите на Горнослав се обявиха против изграждането на кариера в близост до селото. По време на общо събрание местното население получи правото да гласува относно промяна на предназначението на имоти за кариери, сметища и "мръсни" производства" в региона. Почти единодушно те казаха "Не", което на практика слага прът в колелата на фирма „Запрянови-03“. Същата от години се готви за добивна дейност в горнославския край, пише trafficnews.bg.

На насроченото в началото на юли заседание са присъствали близо 60% от имащите право на глас в Горнослав, което изпълва условието за легитимност на решението им. Въпросът, на който жителите на Горнослав отговоряха, бе: „Съгласни ли сте Община Асеновград чрез кмет и/или общински съвет да позволи промяна на предназначението на държавни имоти – гори, находящи се в землището на Горнослав, за кариери за добив на подземни богатства, сметища или замърсяващи производства чрез ПУП-ПРЗ?“

Протокол от форума показва, че 50 души са гласували с „Против“. Един е отказал да гласува поради незапознатост с казуса, един е гласувал „Въздържал се“. Има и такъв, който е посочил, че е „За“ промяната на предназначението, от която ще последва добив в находището край асеновградското село.

Междувременно обаче решението на Общото събрание е било атакувано пред Административен съд-Пловдив, научи TrafficNews. Жалба срещу него е подадена от лицето Е.Л.К., а дело ще разгледа въпроса на 23 юли. На него ще присъстват като ответник членове на Местния инициативен комитет за борба срещу кариерата, които представляват Общото събрание.

„В жалбата на лицето са изтъкнати всевъзможни мотиви, описани прилежно в няколко страници. Тя възразява срещу всичко свързано с Общото събрание, от събирането на подписите, провеждането му, включително и срещу въпроса, който е зададен. Смята, че не е от компетентността на Общо събрание“, казва адвокатът Снежана Стефанова, защитник на Местния инициативен комитет. Тя подчертава практиката на няколко общински съвета, които без възражения са приели за изпълнение решения на Общо събрание при аналогични случаи. „Това са ОС-Пазарджик за Паталеница, ОС-Божурище и ОС-Раковски за събранието в Шишманци. Стига общината да има желание – нещата са възможни. Всеки да прави сам изводите си защо е възможно Община Асеновград да не желание да признае мнението на гражданите на Горнослав“, заявява още Стефанова.

Кой пусна жалбата?

Ясно е кой стои зад тази жалба, казват хора от селото. По техни подозрения именно „Запрянови-03“ използва връзките си с тези хора, за да парира правото на пряко участие на граждани във властта. Човекът от Горнослав, обжалвал решението на гражданите от 3 юли, е Ели Корбетова. Тя бе кметски наместник на селото с мандат 2011-2019г..

От Местния инициативен комитет твърдят, че още през 2016 година, когато е на поста, Корбетова изпраща становища към фирмата инвеститор, в които твърди, че местните жители нямат нищо против изграждането на кариера за добив на инертни материали.

"Аз лично се подписах в края на 2015 година. Подписката беше оставена в магазина на Горнослав и голяма част от жителите се подписахме. Дори от Екоинспекцията в Пловдив потвърждават, че тази подписка съществува", казва Руслана Бояджиева, която е жител на селото. "Не мога да си обясня как г-жа Корбетова не е знаела за това, след като цялото село бяхме наясно и бяхме против.“, добавя Бояджиева, цитирана в официално становище, разпространено от МИК-Горнослав.

Наша проверка показва, че между бившият кметски наместник и инвеститора Вакрил Запрянов има връзка през дружество „Асеновградски строител“ ООД, където и двамата притежават части от дяла. На Запрянов са вписани 4.17% от него, а Корбетова попада сред десетките съдружници с дял под 1%, които през годините неколкократно са били списвани и отписване от историята на фирмата.

Пълномощникът по делото ѝ е бивш служител на Запрянов, който в момента е общински съветник в Община Асеновград. Става дума за Николета Каварджиева, която е част от БДС – „Радикали“ – партията, чийто водач на листата на предните избори бе синът на Вакрил – Георги Запрянов.

Какво споделят от „Запрянови-03“?

Медията ни се свърза с инвеститора Вакрил Запрянов. Той не е присъствал на общественото събрание на горнославци. По думите му, той и Корбетова се познават отдавна, но познанството им няма нищо общо с решението, което тя е обявила като гражданин по време на гласуването.

„В „Асеновградски строител“ ООД сме работили заедно, тя беше счетоводител. Но това е случайност, няма как да има общо с решението ѝ. Няма за какво да се съгласуваме“, сподели той и допълва „Хората я нападат, че когато е била кметски наместник не е обявила по надлежния ред, че има инвестиционно предложение за кариера. А това не е така, тъй като е било разлепено два пъти и тогава никой не възрази“, изтъква Запрянов.

„Решението на общото събрание няма общо с кариерата. То разглежда възможността Общинския съвет да се произнася относно промяна на предназначението на държавни имоти за кариери за добив на подземни богатства, сметища или замърсяващи производства. Това въобще не е част от правомощията им“, казва Запрянов.

Той подчетва, че разчита на това институциите да влязат в правомощията си и по силата на закона да решат недоразуменията, възникнали около инвестицията му в региона. „Аз винаги съм следвал закона и той трябва да е равен за всички“, заключва управителят на „Запрянови-03“.

Какво ще произнесе Административен съд-Пловдив по жалбата на Ели Корбетова срещу решението на Общото събрание в Горнослав, ще стане ясно на утрешното заседание. Очаквайте подробности!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина