Безименни улици в Баделема ще носят имената на видни асеновградчани

Автор: Plovdiv Now 6790
Безименни улици в Баделема ще носят имената на видни асеновградчани

Безименни улици в община Асеновград вече ще си имат имена, след като днес Общинския съвет взе официално решение. Една от тях е в село Лясково и ще се казва “Пролет”.

Други 12 се намират в квартал “Баделема” и са наречени на почетни граждани и бивши кметове на Асеновград, именно:

Петко Москов – скулпнор и почетен гражданин, удостоен през 2004 г. с решение на Общински съвет за изключителните му постижения в областта на изкуството.

Иванка Тошева - почетен гражданин, удостоена през 1997 г. с решение на Общински съвет за особено големите й заслуги в просветния, културен и обществен живот.

Проф. Иван Кирков - почетен гражданин, удостоен с решение през 1997 г. с решение на Общински съвет за големия му принос към българската култура и грижата му за паметниците на културата в града.

Коста Форев - почетен гражданин, удостоен през 2003 г. с решение на Общински съвет за емблематичен художник на Асеновград.

Христо Бойков - кмет на Асеновград (1901 - 1902), член и активен деец на Демократическата партия. 

Д-р Александър Александров - почетен гражданин, удостоен през 1999 г. с решение на Общински съвет за дългогодишни постижения в областта на здравеопазването - хирургия, ортопедия и травматология.

Велик Капсъзов - почетен гражданин, удостоен през 2005 г. с решение на Общински съвет за заслугите му в областта на гимнастиката.

Тодор Райчев - първи кмет на Асеновград, назначен от руското командване в града, непосредствено след Освобождението през януари 1878 г.

Надя Тодорова - почетен гражданин, удостоена през 2002 г. с решение на Общински съвет за активна артистична дейност и принос в културния живот на Асеновград.

Хаджи Иван Посов - За първи път името му се среща сред хората, събрани от Отон Иванов през април 1876 г. и основали Тайния революционен комитет. Със заеманата от него на кметската длъжност се слага край на седемгодишното управление на гърците в централната станимашка община.

Арх. Стоил Стоилов - почетен гражданин, удостоен през 1997 г. с решение на Общински съвет за приноса му към благоустрояването на града, за неуморната му последователност в събирането на исторически материали за миналото на Асеновград.

Павел (Костов) Паунов - един от най-известните обществено-политически и културни дейци в Асеновград. Като председател на дружество „Единство” взема дейно участие в борбата против турските метежници, ръководени от англичанина Сенклер (Хидает паша) през 1878 г. и подпомага активно дружината на Петко войвода. През 1885 г. активно участва в съединението на Източна Румелия с Княжество България и в последвалата Сръбско-българска война. Павел Костов е пъвият български кмет на Станимака.

Източник: asenovgrad.net.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина