Автентична родопски сватба си направиха младоженци от Асеновград

Автор: Plovdiv Now 29785
Автентична родопски сватба си направиха младоженци от Асеновград

Нина и Димо събраха своите родители, приятели и гости на автентична родопска сватба в Асеновград в неделя, разказва tvsatcom.bg.

Булката и младоженецът са пазители на българските традиции от години. След 18 -годишен съвместен живот те решават да вдигнат сватба, но не съвременна, а родопска. От ранни зори започна подготовката на булката със сплитането на косите й от приятелките, приготвянето на чииза и забулването й. За място на “забиране на булката” младоженците бяха избрали къщата-музей “Консулато”.

Младоженецът пристигна с гайди и тъпани за своята жена. По стара родопска традиция той и кумовете трябваше да се “преборят” за нея. 

След “откупването” на чииза и “спечелването” на булката младоженците и кумовете се качиха на каруца, която ги отведе до църквата “Свети Архангел Михаил”. Всички бяха в народни носии и предизвикаха истинско възхищение у асеновградчани. След венчавката сватбарите се отправиха до центъра на града, където се извиха дълги хора. Украсата на ресторанта, където продължи тържеството, беше изцяло в автентичен родопски стил - бали със сено, метли, лук, тикви, менчета, китеници и одеяла.

         

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина