Асеновградско село се вдига на протест заради режим на водата вече от месец

Автор: Plovdiv Now 2926
Асеновградско село се вдига на протест заради режим на водата вече от месец

Поредно село готви протест заради липсата на вода. Жителите на асеновградското село Златовръх са на режим и имат вода по няколко часа в денонощието. Протестът им е насрочен за 23 септември - след 17 часа за неопределено време ще бъде затворен пътят от Златовръх до съседното село Патриарх Евтимиево.

Жителите на Златовръх разказват, че са на режим от 20 август. Вода трябва да има от 6 вечерта до 8 сутринта, но идва за не повече от 2-3 часа. До горната част на селото изобщо не стига. В най-отдалечената къща от месеци нямат вода.

Възрастните хора носят туби от центъра, а децата трябва да стават в малките часове на нощта, когато има някаква вода, за да се приготвят за училище.

Дори когато в селото тече вода, тя не е с особено добро качество. Имало е проекти за сондаж, но се оказва, че никой не е уведомил кмета на селото. От своя страна тя обясни, че водният режим е въведен по препоръка на ВиК, защото нивото на местния водоем драстично е намаляло.

"Воден режим е въведен заради горната част на селото, до която вода не стига. Ескалацията е дошла, когато в събота и неделя никъде в селото не е имало вода. Имаше и някаква друга причина по самото трасе. ВиК-Асеновград в понеделник и вторник през целия ден бяха по терена и правеха замерване. В сряда и четвъртък имаше вода, тази сутрин вода имаше и в училището. не казвам, че е голямо постижение, просто водата е толкова", обясни Славка Голубятникова - кмет на село Златовръх пред БНТ.

От ВиК-Пловдив са дали обещание да предоставят терен за сонди, но това е в дългосрочен план.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина