Асеновградските “Устремени“ обявяват изкачване на връх Бездивен

Автор: Plovdiv Now 37585
Асеновградските “Устремени“ обявяват изкачване на връх Бездивен

Асеновградското туристическо сдружение "Устремени" обявява на 29 април организирано изкачване на връх "Бездивен"в Източните Родопи.

"Връх "Бездивен" е висок 1140 метра и без съмнение е една от най-емблематичните дестинации за пешеходен туризъм в Източните Родопи. Гледките, които той предлага са впечатляващи, а всяка крачка по този маршрут си струва", смятат от сдружението.

С автомобили се отива до село Ненково, където колите се оставят, а оттам започва сериозно изкачване по източното ребро на върха през скалите "Хайренлар кая".  

В рамките на 5 километра се изкачват близо 800 метра положителна денивелация и се достига до върха. Оттам започва спускане първо на изток, а после на югозапад, за да се достигне до махала "Търговци" (към село Китница).

След кратка отсечка на югоизток се подсича връх "Сиран кая" 845 м. изапочва спускане към руините на изоставеното село Дойранци. Оттук в посока североизток спускането продължава към село Ненково и по този начин се затваря маршрутът.
 
Отстоянието на маршрута е на 70 км от Асеновград, а общата му дължина е 13,4 км. със средна до висока степен на трудност. Приблизителното общо време за преминаване на маршрута е 7 часа. Сборният пункт е в 9,30 часа на 29 април на уширението след село Ненково. Прибирането в Асеновград ще бъде в около 18,00 часа
 
Маршрутът не е подходящ за деца с оглед натоварването и голямата положителна денивелация. Транспортът е личен ангажимент и се извършва на принципа на споделеното пътуване. Високите обувки са препоръчителни, а гети и щеки - по преценка.
Участниците в изкачването е добре да носят около 2 литра вода за пиене и суха храна.

Записването е на имейл [email protected].
 
Участието в прехода не е обвързано със заплащане. Сдружение "Устремени" няма ангажимент относно транспорта на участниците. 
При засилен интерес  групата ще бъде ограничена до 20 участника. При лошо време организаторите си запазват правото да отменят изкачването или да го отложат за друга дата.

Източник: фейсбук на Сдружение "Устремени"

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина