Асеновградските планинари канят на автопоход до водопадите на планината Беласица

Автор: Plovdiv Now 12046
Асеновградските планинари канят на автопоход до водопадите на планината Беласица
Туристическото сдружение "Устремени" в Асеновград кани любителите на историята и красивата природа да участват в ново предизвикателство - автопоход "Водопадите на планината Беласица", насрочен за периода от 23 до 25 май 2020 година.
 
Желаещите да се запишат, могат да направят това на имейл [email protected], чрез който могат да получат допълнителна информация относно нощувките, логистика и др.
 
Ето какво разказват "Устремени" за предстоящия автопоход:
 
Ден 1. Българска част на планината

Отпътуваме от Асеновград и пристигаме в Петрич. От тук започват нашите срещи с красивите водопади на Беласица.

Първи от нашата програма е считания за най-красив водопад в българската част на Беласица Камешнишки водопад. Височината му е 21 метра, а пред него над реката е направен дървен мост, за по-добро наблюдение. Достъпът до водопада е по добре оформена пътека с беседки и кътове за отдих.

Задно с него, по река Камешница се намират още половин дузина кой от кой по-красиви водопади, които ще имаме възможността да разгледаме.

Следващата ни спирка за деня е село Яворница, над което се намира и красивия едноименен Яворнишки водопад. До него се стига по много лек маршрут, който е обособен като екопътека с красивото име „Пеперудите и цветята на Беласица“. По нея, на различни тематични информационни табели ще научим много за флората и фауната на планината Беласица.

Лешнишкия водопад - източник

Последната ни среща с водопадите от българската част на планината ще бъде над село Ключ. По леснодостъпна екопътека ще разгледаме поредните три красавеца - "Чергата", "Метлата" и "Вретеното". 

След като прекараме деня сред пръски грациозна водна феерия, ще се върнем в град Петрич и ще се отправим към мястото ни за нощувка - красиво разположената на 10 мин над града хижа "Беласица" (тук ще нощуваме и двете вечери). 

До хижата има път за автомобил, кътове за детска игра, има и възможност за поръчка на различна храна, има възможност да си приготвим и ние. 

Koлешински водопад - Северна Македония
Ден 2. Северна Македония - водопади, история и кухня
Влизаме в Северна Македония. Районът, който ще посетим е наситен с история и природни красоти.

Първия от двата водопада за деня ще бъде Смоларския водопад, намиращ се на река "Ломница" над село Смолари. Височината на водния пад е 39,5 m, което го прави най-високият постоянен водопад в Северна Македония и най-високият в планина Беласица. 

От 2003 г. до водопада е изградена екопътека с дължина 580 m. Близо до началната ѝ точка през 2007 г. е изграден пазар, на който се предлагат сувенири и пресни плодове и зеленчуци, както и мед от местни производители. Пътеката от 300 каменни стъпала преминава през вековна букова гора и завършва с мост над Белве дере.

Втория водопад, който ще посетим е Колешинския. Може би той е най-красивия от всички водопади, до които ще отидем. Невероятна гледка към него, воден пад, който деликатно се разделя на две и попада на терасовидно пространство. Истинско бижу!
Възстановка на "Цареви кули"
С времето за обяд ще се ориентираме към някоя от местните гостилници, предлагащи богата традиционна кухня, на която може да се насладим с удоволствие.

Следващата ни и  точка за деня ще бъде град Струмица и крепостта "Цареви кули". Крепостта е разположена на връх в южната част на града, на заравнено плато. Хълмът се издига на около 150 метра над града и предлага красива панорама.

В намиращия се наблизо едноименен комплекс за настаняване отново ще имаме възможност да похапнем, да пием чай или кафе или просто да отдъхнем, любувайки се на красивите кътчета в този район. 

След град Струмица и крепостта се отправяме към България и хижа "Беласица", за да се отдадем на заслужена почивка. 

Град Мелник - източник 
Ден 3. Мелник - перлата в полите на Пирин планина
 
Град Мелник е място, което е разпознаваемо не само за района на Пирин, но и за цяла България. Старите възрожденски къщи и средновековна църковна архитектура са нещото, което води тук стотици хиляди туристи годишно. Мястото е част от 100 Национални туристически обекта на България. 

След разходка из града се отправяме към един от най- емблематичните манастири в България - Роженския. Тук са запазени невероятни образци на християнското изкуство, а самият манастир е използван за декор на легендарни български филми. Мястото е част от 100 Национални туристически обекта на България. 

Това ще е и края на нашето автопътуване и допир до така красивите северни части на планината Беласица. 
 
Източник: ustremeni.blogspot.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина