Асеновградски планинари с ново предизвикателство - канят на връх Безово

Автор: Plovdiv Now 20787
Асеновградски планинари с ново предизвикателство - канят на връх Безово

Планинарите от туристическото сдружение "Устремени" в Асеновград канят на 18 януари любителите на природата да се включат в прехода от града до връх Безово и село Бачково. 

Връх Безово е предизвикателство за всеки планинар, защото изкачването му от северните и северозападните заходи е свързано със сериозна денивелация и преминаване през стръмен планински профил, обясняват от Сдружението.

Началото на прехода ще премине през параклис "Св. Трифон" в южния край на Асеновград. След това по маркирана в червено и синьо пътека групата ще стигне до изоставената хижа "Момина сълза" и оттам ще продължи към бившия пионерски лагер "Гонда вода", който е изходна точка за изкачването на връх "Безово". 

При спускането от върха ще се стигне и до хижа "Безово", която в момента не работи, но пред която е предвиден обяд. От Гонда вода групата ще се спусне по синя маркировка през местностите "Юрти" и "Карукъл", за да излезе в село Бачково.

От село Бачково участниците ще се върнат в Асеновград, който е на разстояние 8 км, с таксита, като сумата ще бъде разпределена по-равно между всички.

Общата двупосочна дължина на маршрута е обща дължина 15,65 км, а приблизителното общо време за преминаването му е 8 часа заедно с почивките.

Тръгването на 18 януари е в 08:30 часа от паметника на Христо Ботев в Асеновград. Маршрутът не е походящ за деца. Високите обувки са силно препоръчителни за участниците, а облеклото трябва да е съборазено с пешеходния туризъм при зимни условия. Щеките са по лична преценка на всеки участник, но е добре да се носи по около 2 литра вода за пиене и пакет със суха храна за обяд край хижа "Безово".

Записването става на електронния адрес [email protected].

Членовете на сдружение "Устремени" са с приоритет при записване за участие. Участието в прехода не е обвързано със заплащане. С оглед на максималния комфорт групата е ограничена до 20 участника. При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за отмяна на събитието.

Източник: ustremeni.blogspot.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина