Асеновградски планинари канят на преход из Родопите и на чаша чай в уютна хижа

Автор: Plovdiv Now 16967
Асеновградски планинари канят на преход из Родопите и на чаша чай в уютна хижа

Планинарите от туристическото сдружение "Устремени" в Асеновград канят любителите на зимната природа на кръгов преход около село Манастир и чаша чай в хижа Преспа. Събитието е на 26 януари.

Сдружението продължава със зимните еднодневни преходи, като този път избраната дестинация е добре позната и красива във всеки сезон на годината.

От село Манастир участниците в прехода ще тръгнат по приятен и почти равен маршрут, по който ще достигнат историческата местност "Хайдушки поляни". Следва изкачване до хижа "Преспа", която предлага една от най-красивите планински панорами в Родопите. По традиция там всички ще пият чай и ще се сгреят край камината.

От хижата групата ще поеме отново по равно, за да излезе на емблематичния метален кръст над село Манастир и след това започва слизане по горски път, който ще ни отведе в началната точка на маршрута. 

Автомобилното разстояние е 53 км до началната точка на маршрута, а общата пешеходна дължина е 17.9 км. Приблизителното общо време за преминаване е 7 часа заедно с почивките.

Тръгването е в 08:00 часа от ДИП "България" в Асеновград. Вторият сборен пункт е в 09:30 часа център на село Манастир.

Маршрутът е походящ за деца, а транспортът е личен ангажимент и се извършва на принципа на споделеното пътуване. Високите обувки са препоръчителни, съветват от Сдружението. Няма специални изисквания за облеклото, но все пак то трябва да е съобразено пешеходния туризъм при зимни условия. Щеките са лична по преценка на участниците, но е добре да всеки да носи по около 2 литра вода за пиене, както и пакет суха хнана за обяд на хижа Преспа, въпреки че там има възможност да се закупи храна - скара и боб с манатарки.

Желаещите да участват в прехода трябва да се запишат на мейл [email protected]Участието не е обвързано със заплащане.
Сдружение "Устремени" има ангажимент в уреждане на транспорт само за своите членове. С оглед на максималния комфорт, групата е ограничена до 20 участника.

При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за отмяна на събитието. 

Източник: ustremeni.blogspot.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина