Асеновградски планинари канят на ново преживяване в Родопите - до “Св. Петка Мулдавска“

Автор: Plovdiv Now 9261
Асеновградски планинари канят на ново преживяване в Родопите - до “Св. Петка Мулдавска“

Планинарите от туристическото сдружение "Устремени" в Асеновград канят на поредното страхотно преживяване в Родопите. Екипът организира преход-поклонение на 16 февруари до манастира "Света Петка Мулдавска"

Спорният пункт е до детска градина "Мир" Асеновград в 9,30 часа в неделя и оттам групата ще поеме по маршрута за красивия манастир, намиращ се над Асеновград.

В началото преходът минава изцяло по равно през вилна зона "Параколово" и после започва кратко изкачване по пътеката със серпентини, позната като "Криволиците". Достигайки до манастир "Св. Петка", участниците ще посетят скривалището на Васил Левски и църквата, като ще чуят беседа за историята на манастира, откриването на скривалището и интересни факти за светата обител.

Тържествена част е предвидена в 12,00 часа пред централния вход на манастира по повод предстоящата 147-годишнина от обесването на Апостола. Ще има слова, рецитал, панихида и поднасяне на цветя пред барелефа на Васил Левски.

Преходът ще продължи към параклис "Св. Илия" (Гръцкия), където ще има обяд, почивка. На разположение ще има скара с жар.

В около16:00 часа групата ще тръгне към града по панорамната пътека, която излиза над местност "Трите бора". Тази отсечка е изцяло с плавно и приятно спускане и предлага красиви панорами към Пловдив и Асеновград. От местността "Трите бора" до изходната точка в Асеновград отново придвижването е с леко спускане.
 
Маршрутът е походящ за деца. Високите обувки са препоръчителни, а щеките са по лична преценка. Препоръчително е също всеки да си носи постелка, вода за пиене и пакет суха храна за обяда край параклиса.

Източник: ustremeni.blogspot.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина