Асеновградски планинари изкачват втория най-висок връх в Родопите

Автор: Plovdiv Now 8844
Асеновградски планинари изкачват втория най-висок връх в Родопите

Асеновградското туристическо сдружение "Устремени" предизвиква запалените планинари, като обявява изкачване на 25 август на връх "Широколъшки снежник" с височина 2188 метра. Това е най-високия връх в Родопите, достъпен за туристи и само с три метра по-нисък от "Голям Перелик", на който изкачването е ограничено заради наличието на военен обект. 

Организаторите планират оставяне на колите на участниците в изкачването до намиращата се на 1 км след хижа "Перелик" чешма, наречена "Войнишката". Тук е и параклис "Св. св. Кирик и Юлита", разположен на големите ливади "Чурика".

Преход към върха ща започне оттук и изцяло ще се движи по трасето на Международен туристически маршрут Е8 (Рила-Родопи). В по-голямата си част пътеката се движи сред прекрасни голи пространства с красиви перспективи на североизток и югозапад. Приблизителното общо време за преминаване е 6 часа.

Тръгването е планирано за 08:00 часа от бензиностанция "Петрол" на изхода на Асеновград в посока Смолян. Втори сборен пункт ще има в 10:30 часа до параклиса "Св. Кирик" след хижа "Перелик". Прибиране в Асеновград се предвжда да стане в около 19:00 часа.

Маршрутът е походящ за деца. Транспортът е личен ангажимент и се извършва на принципа на споделеното пътуване. Препоръчително е участниците в прехода да си носят щеки, около 2 литра питейна вода, както и суха храна за обяд на върха.

Записването става на и-мейл: [email protected].
Участието в прехода не е обвързано със заплащане. Сдружение "Устремени" няма ангажимент да е медиатор в търсене на транспорт.
С оглед на максималния комфорт, при интерес групата е ограничена до 20 участника. При неблагоприятно време организаторите си запазват правото за отмяна на събитието.

Източник: ustremeni.blogspot.com

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина