Асеновградчани се запалиха по новия спорт текбол, готвят се за Световно

Автор: Добринка Димова 9399
Асеновградчани се запалиха по новия спорт текбол, готвят се за Световно

12 младежи от Асеновград тренират един от най-новите спортове в света – текбол. Четирима от тях, сред които и една дама Габриела Чавгова, в момента се готвят за Световно първенство. Следващата седмица заминават за Унгария, където, разделени в два отбора – двойки мъже и смесени двойки, ще мерят сили с представители на 64 държави. Наградният фонд е 200 хил. евро. Въпреки че спортът се практикува у нас само от два месеца, треньорът Николай Зочинов е категоричен, че нашите спортисти имат реален шанс да се класират сред първите 16, което ще е изключително постижение.  

„Текбол е нов спорт, базиран на основата на футбола. Подходящ е както за професионалисти, така и за аматьори, които имат желание да развиват своите технически умения, концентрация и издръжливост. Сред посланиците на играта има световноизвестни имена като Роналдиньо, Неймар, Кристиан Карембьо, Робер Пирес, Луиш Фиго, Джанфранко Дзола”, разказа пред наш репортер Зочинов.

Текболът представлява игра с футболна топка върху специална маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете. Може да се играе по двойки, четворки, а също и няколко играча – по правилата на „въртележката” от тениса на маса.

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета. Всеки сет е до 20 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

Душата на този спорт е масата. Тя е едно ново и революционно оборудване, което е създадено след двугодишни тестове и проучвания, за да се получи задоволителна форма, отговаряща на изискванията на създателите на текбол. Разделена е не от мрежа, както при тениса на маса, а от твърд материал, така че топката лесно да отскача. Извитата форма пък е с цел победител в играта да бъде този състезател, който има най-добрите умения, като не се разчита на късмета.

„Тренираме от около два месеца почти всеки ден. Изключително благодарни сме за възможността да използваме залата в читалище „Родолюбие”. Засега освен нашия клуб има само още един в Габрово. Но се надяваме да привлечем и нови членове и да създадем клубове в цялата страна. Всеки, който има интерес, може да се свърже с нас във Фейсбук - Teqball Bulgaria”, прикани Николай Зочинов.

Какво още разказаха треньорът и състезателите, вижте във видеото:

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина