Асеновград се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за Родината

Автор: Plovdiv Now 678
Асеновград се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за Родината

Асеновградчани се поклониха пред паметта на великия български революционер и книжовник Христо Ботев. Пред паметника на героя градоначалникът доктор Христо Грудев поднесе венец в знак на признателност.

Асеновград застина в минута мълчание, когато сирените нададоха своя тягостен вой, за да напомнят за делата и саможертвата на националния ни герой. Учителят по история в асеновградското ОУ „Христо Ботев“ Таня Басамакова–Грозева произнесе слово в памет на падналите за българската свобода и независимост.

„В историческия календар на България има много дати, които карат всяко българско сърце да тръпне. И 2-ри юни е една от тях. Днес сме тук, за да изкажем обичта си и почитта си пред подвига на поета бунтовник и неговите четници, към всички достойни чеда на България. Христо Ботев – този велик син на България превърна живота а своето време в поезия и изгоря в пламъка, който запали със стиховете си. Той достигна върха върха на безсмъртието и продължава да вълнува нашият дух“, каза пред присъстващите Таня Басамакова-Грозева.

След това, рецитал на Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“ в изпълнение на председателя на Съюз на творците - Асеновград Йордан Кожухаров. Поклонението приключи с едноминутно мълчание на колене, след което гордо прозвучава химнът на България. Освен ръководството на общината, цветя и венци поднесоха общественици, официални лица и граждани.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина