Асеновград отбеляза празника си с пъстра програма

Автор: Plovdiv Now 5643
Асеновград отбеляза празника си с пъстра програма

Асеновград чества своя празник днес. Стотици асеновградчани и гости на града изпълниха Градския парк и обновения площад, за да посетят събитията от богатата празнична програма. Традиционно, празникът започна в църквата „Св. Николай Чудотворец“, където архиерейският наместник отец Йордан Георгиев отслужи света литургия за благоденствието на Асеновград. Пред паметника на цар Иван Асен II бяха поднесени венци и цветя, в знак на признателност и почит пред паметта на великия владетел, чието име гордо носи градът.

На сцената на обновения площад „Акад. Николай Хайтов“ се проведе церемония по издигане на националното знаме. Кметът, заедно с председателя на Общинския съвет в града Драгомир Георгиев наградиха новите почетни граждани на Асеновград. На официална церемония със званието бяха удостоени: д-р Стефан Щинков, отдал голяма част от живота си на лекарската професия; дърводелецът Ламбри Ламбрев, възстановил с доброволен труд редица параклиси в асеновградския край; ген.-лейтенант Димитър Илиев, допринесъл за развитието и утвърждаването на връзките между общината, общинските институции, жителите на града, църквата и Българската армия. Всички те споделиха, че се гордеят с родния си Асеновград и благодариха на гражданите и управата на града за признанието.

Междувременно, интересните събития в Градския парк продължават през целия ден. Съборът на ножарите и ковачите се радва на огромен интерес. Панаирът на българските занаяти също има немалка публика. Проведе се изложба-базар на кулинарни изделия на ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“. Паралелно, за любителите на музиката, имаше музикална програма от Представителния духов оркестър на ВВС (Пловдив), празничен концерт на ансамбъл „Тракия“, както и поздрав от децата на местни творчески състави. Програмата продължава до късно вечерта в днешния празничен ден и ще завърши със зрелищна заря на централния площад.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина