Асеновград чества днес 100 години от рождението на Николай Хайтов

Автор: Plovdiv Now 10163
Асеновград чества днес 100 години от рождението на Николай Хайтов

За девета поредна година Община Асеновград организира Есенни празници на изкуствата. Изложбените зали се изпълват с художествени платна, градската библиотека е домакин на редица литературни представяния, а музейните сгради отворят врати до полунощ в Есенна нощ на музея. Тогава се провежда и „ Маврудово хоро” – фолклорен фестивал на любителски клубове за народни танци и хора. Есенните празници на изкуствата ще продължат почти през целия месец септември.

Тази година те са посветени на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов които се навършват на 15 септември.

В Асеновград на този ден от 10.30 часа ще има тържествено честване пред паметника на писателя на площада. Празникът ще продължи в 11,00 часа в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”, където  проф. Ивайло Христов ще представи своята книга за Николай Хайтов „Духовна биография”.

Вечерта на 15 септември в читалище „Родолюбие” Мариус Куркински гостува с моноспектакъла по разкази на писателя „Черното пиле”. Постановката ще започне в 19 часа, а билети се продават в читалището.

Честванията за годишнината на големия български писател продължават и през следващата седмица. Вижте програмата на Есенните празници до края.

17 септември (вторник), 17.30 ч., Градска библиотека

Среща с поета Николай Владимиров и представяне на стихосбирката му „Любовта, която надживява времето”

18 септември (сряда), 17.30 ч., Градска библиотека

„Хайтов в българското кино” – документална фотоизложба с архивни кадри, запечатали работни моменти от заснемането на филми по сценарии на Николай Хайтов. Прожекция на филма „Мъжки времена”.

19, 20, 24 септември от 17.30 ч. – Прожекции на филмите: „Изпит”, „Гола съвест”, „Козият рог” по сценарии на Николай Хайтов (вход свободен)

19 септември (четвъртък), 18.30 ч., заседателна зала в Стария съвет

Официално откриване на Филмовия фестивал „ Кино за пътешественици” с организатор сдружение „Позор” и „Гръндж Медия”. Прожекция на филма

„Огнена земя: земя на патагонците” (2014, Аржентина)

19 септември (четвъртък), 19 ч., НЧ „Родолюбие”

„ С обич за Дамян Велчев” – концерт на хора на Държавна опера Пловдив в памет на оперния певец Дамян Велчев (вход свободен)

20 септември (петък), Европейски дни на наследството - „Есенна нощ в музея”

18.00 ч., Исторически музей – Представяне на фотодокументалната изложба „Синове на Родопите” по случай 100 години от рождението на Николай Хайтов и 70 години от смъртта на Крум Савов.

18.30 ч., Исторически музей – Концерт на музейната музикална школа.

18.00 ч., Етнографска къща – Представяне на изложба „Хвърлена ръкавица” (или модните аксесоари, като средство за комуникация и демонстрация на обществено положение)” на ИМ Асеновград с експонати от фонда на музея.

20.30 ч., Старинно училище „Св. Георги” – Концерт „Джаз с приятели в Нощта на музеите”

22 септември, 10.30 ч., паметник на Аристи Чорбаджаков и на площад „Акад.Николай Хайтов”

Ден на независимостта на България.

„ Маврудово хоро” – фолклорен фестивал на любителски клубове за народни танци и хора

25 септември, 18.00 ч., Градска библиотека

„Криворазбраната цивилизация” – комедия по Добри Войников в изпълнение на куклено-драматичен театър „Хенд” – проект, финансиран от Министерство на културата (вход свободен)

26 септември, 17.30 ч., Градска библиотека

НЧ „Св.преп. Паисий Хилендарски” представя литературен сборник „ Някой докосна душата ми”, съставен от 13 автори, членове на ЛК „Орфей”и приятели (проза, поезия, пътеписи, афоризми, басни, есета, хайку и танга стихове)

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина