Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение

Автор: Plovdiv Now 10982
Асеновград чества 142 г. от своето Освобождение

Асеновград ще отбележи своето Освобождение с празнична програма на 18 януари. Ще бъде изнесено слово и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на генерал Дандевил. Специално участие в честването ще вземе Представителен духов оркестър на ВВС в Пловдив.

Ето събитията по часове:

- 11:45 часа - Концерт на Представителен духов оркестър на ВВС - Пловдив;

- 12:00 часа - Поклонение пред паметника на генерал Дандевил; заупокойна молитва, отслужена от асеновградски свещеници; слово на Мина Христемова – уредник в Исторически музей - Асеновград; празнична програма на ученици от ОУ „Ангел Кънчев” и ВГ „Калина Малина”; полагане на венци и цветя.

Организатори на събитието са Община Асеновград, Архиерейско наместничество, Исторически музей, Четвърти артилерийски полк.

Станимака е освободен от османска власт по време на Руско-турската освободителна война на 6 януари 1878 г. /по стар стил/ от войската на генерал-майор Виктор Дандевил. След Освобождението е малък град с население, което се препитава предимно от земеделие – винарство, бубарство и занаятчийство. Гръцкото население на града започва да се изселва след антигръцките вълнения в България през 1906 г. Според доклад на секретаря на Министерството на вътрешните работи Тома Васильов от юни 1907 г. от Станимашка околия са изселени 1640 гърци по официален път и 170 нелегално без паспорт.

Изселването на гърците се засилва след договорения обмен на население между България и Гърция по Спогодбата Калфов-Политис след Първата световна война. Тогава около 300 гръцки семейства се заселват в обезбългарения Кукуш (Килкис), други се заселват в негушкото село Хоропан, прекръстено на Стенимахос, а някои – в днешния квартал на Драма Неа Стенимахос. Поради тази причина и днес Асеновград е побратимен с Кукуш и Негуш.

След Освобождението броят на българите в града започва да се увеличава, благодарение на заселилите се там българи от околните села в Тракия и Родопите, както и заради балканските войни и Първата световна война, когато Асеновград приема много хора, прогонени от днешна Северна Гърция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина