След много труд, чернови и четене на описания от хора,които лично са познавали Ангел войвода, те са стигнали до възможно най-автентичния образ. Възстановената фигура ще бъде поставена в Кулата на Ангел Войвода. 

Според преданията тя е издигната по негова инициатива по време Българското възраждане. Може да се каже, че тя е един от малкото съхранени паметници на българското хайдутство. Кулата носи чертите на традиционните къщи от това време. Тя се е използвала за жилищна сграда, както и за наблюдателница.

Първите ѝ два етажа са изградени от камък и имат малки прозорчета, подобни на бойници. Жилищната част се е разполагала на третия етаж. По време на набези монасите са се укривали в кулата. Тя била и сборен пункт на приближените на Ангел войвода, наричан от Закрилникът на Родопите и други смели българи, борещи се за свободата на народа ни. В кулата е отсядал и Васил Левски. Днес тя е превърната в музей на Ангел войвода и може да бъде разгледана.

От сдружението вече изработиха прототипи на Хаджи Димитър и Ильо Войвода. Те също са дарени на места, свързани с борците за свобода.