800 карти за паркиране издадени на хора с увреждания в Асеновград, не се ползват по предназначение

Автор: Plovdiv Now 5901
800 карти за паркиране издадени на хора с увреждания в Асеновград, не се ползват по предназначение

Увеличават се жалбите от хора с увреждания в Асеновград, глобени за неправилно паркиране. Проверките по случаите често установяват, че се извършва неправомерно паркиране извън определените зони и инвалидните карти не се ползват по предназначение и на обозначените за целта места. Към момента са съставени 20 такива глоби. При издаването на картата за ползваната от гражданина с увреждане кола се поставя стикер, който дава възможност за преференциален престой на автомобила по местата, които са част от зоните за платено паркиране („синя зона“).

Община Асеновград припомня, че картите за паркиране на хора с трайни увреждания не предоставят предимство колата да бъде временно спирана или паркирана на нерегламентирани за целта места. Те касаят безплатното ползване на обособените места на общинските паркинги и зоните за платено паркиране. При паркиране картата следва да бъде показана на служителя на Дейност „Инспекторат, паркинги и гаражи“ лично от ползвателя й, на чието име се води тя, или от шофьора, който го превозва в момента. Във всички други части на община Асеновград и за всички водачи са в сила правилата от Закона за движение по пътищата, осигуряващ ред и безопасност за участниците в движението.

От ръководството на община Асеновград подчертават, че грижата за хората с увреждания в града е от първостепенно значение. За общинската управа е важно те да получават равен достъп до сгради и различни организации, институции и услуги. Статистика на Дейност "Инспекторат, паркинги и гаражи" сочи, че към момента в общината има издадени 800 действащи карти за паркиране на хора с трайни увреждания. Пропускът е модел на европейските общности. Валидността му е за 3 години. Лицето, което я ползва, няма право да я предоставя или преотстъпва на други.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина