6 млн. лв. са нужни за реставрация на прочутия метох в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 6213
6 млн. лв. са нужни за реставрация на прочутия метох в Асеновград

Прочутият метох в Асеновград, който е в руини от десетилетия, е включен в програмата за възстановяване и в момента се изготвя проекта за неговата реставрация. Това съобщи пред "24 часа" игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

По думите му ще са нужни сериозни строителни дейности. "След като имаме готовите проекти, ще търсим подкрепата на държавата, на дарители и ние каквото успеем да отделим, за да възстановим тази наистина уникална, интересна и стара светиня", каза игуменът. Метохът в Асеновград е владение на манастира.

"По предварителни проучвания ще трябват около 6 млн. лева. Тези пари са непосилни за нас. Самата сграда е много голяма и изключително тържествена. Нейното възстановяване трябва да бъде в най-хубавия стил, за да се превърне за вбъдеще наистина в един духовен поклоннически център", коментира епископ Сионий.

Преди 6 г. предишният игумен на манастира обясни, че идеята е порутената сграда да бъде възстановена в предишния й вид - първият етаж да е трапезария, а на втория да има 10 стаи за богомолци. Към метоха има храм, изписан от Захари Зограф. В него се пази уникална икона от две части - на едната е изобразена св. Екатерина, а на другата - св. Георги.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина