250 калинички участваха в уникалния ритуал в Асеновград

Автор: Plovdiv Now 11457
250 калинички участваха в уникалния ритуал в Асеновград

Празникът “Каленица” се чества в Асеновград всяка година на Еньовден повече от век. По този повод днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. "Каленица" е гръцка дума и означава красива, млада булка. Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), по-късно смесен с българките обичаи.

Тази година в обичая се включиха общо 250 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна с ритуалното наричане за добър късмет в Етнографската къща. Празникът продължи със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.

После всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели, потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан.

Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци. Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.   

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина