Румен Радев: От БСП зависи устойчивата подкрепа към съставянето на правителство

Автор: Plovdiv Now 6441
Румен Радев: От БСП зависи устойчивата подкрепа към съставянето на правителство

Президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарната група на БСП за България. Това са вторите разговори днес, след като по-рано „Има такъв народ” проведе среща с Радев, а ГЕРБ отказаха консултациите.

 „Предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим – всички ги знаем, но предстои да работим усилено върху това, което сте заявявали – смяна на управленския модел, справяне с корупцията, социални проблеми, както и неравенствата на български граждани.

За да се получи всичко това е нужно ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. Конфигурацията на парламента посочва, че от БСП зависи това правителството да има широка парламентарна подкрепа  - не само математическа, а и идейна”, обърна се Румен Радев към Корнелия Нинова. Той поздрави БСП, че са решили да участват в диалога за съставянето на правителство, като е важно да се формират около ясни приоритети.

„Знаем всички последствия, ако не се състави правителство и отидем на нови избори. Толкова  са много и важни  задачите. Целта е съставяне на правителство и мисля, че БСП може да постави  ясни приоритети и да се стигне до консенсус”, каза още президентът.

 Лидерът на БСП заяви, че България е изправена  пред предизвикателства – икономически и социални  след последствията от ковид кризата.

Най-важните неща са актуализацията на бюджета, както и Планът за възстановяване.

„Имаме много приоритети, важно е  да мислим държавнически и да съставим кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт. Различното е, че колегата от първата партия – ИТН проявиха желание за разговори. Доволни сме, че те вече не ни слагат в графата на партиите на статуквото, с което ние не бяхме съгласни и се доказахме, че се борим срещу модела ГЕРБ”, каза Нинова. Тя заяви, че след разговорите с ИТН в събота, ще отнесе въпроса към Националния съвет на партията за продължаване на преговорите.

„Българските граждани може да разчитат на БСП за разум и надпартийно мислене. Ако не се стигне до реализация на кабинет с първите две партии, ние имаме политическо решения БСП да опита да съставим кабинет, ако ни връчите третия мандат”, каза Нинова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина