Кучето на кмета на Цалапица стана световен шампион

Автор: Plovdiv Now 4123
Кучето на кмета на Цалапица стана световен шампион

Кучето на кмета на пловдивското село Цалапица зае първо място на световен конкурс в Загреб, Хърватия. Домашният любимец се казва Борис, английски спрингер шпаньол, който успява да пребори повече от 400 породи, участвали в състезанието.

Следващото предизвикателство пред Борис е европейското първенство, което предстои в Словения. 

"Внесен е от много известен развъдник от Полша по-рано тази година. По същество породата е ловна, произлиза от Англия и се е използвала за лов на птици. В източна Европа е рядко разпространена, а в България още по-малко", разказа Христина Данаилова.
Едни от първите екземпляри са внесени от нея у нас преди 10 години. Към настоящия момент в България има не повече от 10 кучета от тази порода, а поколенията от нея се изнасят за Централна и Западна Европа, имало и български екземпляр, изпратен в Америка.
"Това е най-големия успех от световното в Загреб за България. Борис, състезавайки се под български флаг, прослави страната си и неговия собственик и беше избран от квалитетно жури за най-красивото бебе в света за 2024 г.", щастливи са Христина и Ивайло Данаилови.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина