Кметовете от Община Марица вече променят визиите на населените места

Автор: Plovdiv Now 2109
Кметовете от Община Марица вече променят визиите на населените места

Кметовете на Община Марица само няколко месеца след новия мандат променят визията на населените места и стартират инициативи, които развиват обществения и културен живот.

Мирчо Петров, който е кмет на Трилистник вече шести мандат, извършва ежедневен контрол по довършване на ВиК инфраструктурата по проект за канализация на селото, която включва изграждане на ревизионни шахти, тръбопроводи, преливници и дренажна система. Всяка седмица се почиства пътният участък от Трилистник до Рогош и обратно, както и от моста на река Стряма до автомагистрала „Тракия“. Окосяват се и тревните площи, а всеки петък се почиства гробищният парк. „Всички дейности в селото се извършват съвместно с ръководството на читалището, детската градина и църковното настоятелство. Без съвместната работа на всички, кметът на може да направи нищо“, уточнява кметът Мирчо Петров.

Една от най-дейните сред управляващите администратори е кметът на Скутаре Катя Тодорова. Наскоро там бе направена първа копка на ул. „Христо Ботев“ за изграждане на нов тротоар, който е финансиран по проект на МИГ – Община Марица. Пред завършване е и мултифункционалният спортен салон към ОУ „Св. Климент Охридски". Катя Тодорова вече е успяла да изработи и да входира проект за нов парк в Скутаре за 15 000 лв. От началото на мандата й са направени две улици с чакъл със средства на кметството. С финансиране на Община Марица се работи и по друга улица в селото, която ще бъде чакълирана и ще се направят нови бордюри. 

От миналата година активната кметица е организирала масивно почистване на селото с багери и камиони, кастрене, изкореняване и почистване пред домовете на хората. Катя Тодорова е закупила със собствени средства ръчна метачка за улиците и прахосмукачка за листа. „Целта ми е да вкарам нов ред на спазване на правила за почистване и поддържане на селото. Упражнявам всеки ден контрол, както и в извънработно време, за да се намалят неправомерните действия по замърсяване от страна на нарушители“, заяви Тодорова. В детската градина вече е открита нова яслена група, която е изключително необходима за жителите на Скутаре. За здравето на хората от селото в кметството се организират прегледи от кардиолог от УМБАЛ „Пловдив“. Стартирала е и залесителна акция на 100 дръвчета, подарени от инициативата Гората.бг.

В Радиново кметът Йордан Дишев се е заел да работи от началото на мандата за подобряване на местата за отдих и разходка. Плочките на центъра са поправени. Реставрирани са пейките около чешмата, която вече е с нови кранове. Йордан Дишев се е погрижил и за пространството около църквата. Направени са нови циментови пътеки. С пари от дарители е започнала реставрация на иконите в храма. Гробищният парк е в отлично състояние, благодарение на навременните действия за пръскане с препарати и почистване на растителността. В селото бе открит паметник на Васил Левски, а в края на май се очаква да бъде поставен и на поета-революционер Христо Ботев. Пенсионерският клуб в Радиново вече отвори врати и е средище за по-възрастните жители. През май ще започне ремонтът на козирката пред читалището, а сцената в сградата вече е с нова ламперия на тавана. 

В Желязно тече усилена подготовка за предстоящите великденски празници. Вече са обновени пейки, катерушки, люлки за децата. Кметът Цветан Малехунов се гордее с реновиране в парка за отдих и пускане в експлоатация на чешмата, от която в пролетните и летни месеци се нуждаят жителите на селото.

Площадът пред кметството в Ясно поле е с реновирани плочки. Поставени са и два пилона за знамена. Посадени са 50 дървета ясен в селото. Почистени са всички тротоари и бордюри, както и отводнителният канал, който преминава през селото. Пътят от Ясно поле до Манолско Конаре е почистен. Обновена е оградата на гробищния парк, който е окосен и почистен.

В Крислово започна саниране на кметството със средства на Община Марица. Църквата „Пресвета Богородица“ основно ще бъде реновирана, като обновяването се финансира от общинския бюджет и с помощта на дарителя Костадин Митев. Почистени са главните улици, извършено е косене и пръскане срещу плевели на зелените площи и гробищния парк в селото. Стадионът на ФК „Сокол“ се поддържа и приема състезателите за тренировки. „От откриването на паметника на загиналите за свободата на България герои селото ни се превърна в притегателен център за открити уроци по родолюбие и за посещение на туристи“, посочи кметът Димитър Андреев.

Изцяло обновено е и кметството в Калековец, което не е реновирано повече от 40 години. Монтирани са снимки на всички кметове назад във времето, като реконструкцията е финансирана със средства на Община Марица. Почистват се регулярно улиците в селото. „До момента не е ползвана метачна машина за почистване и поддържане на улиците в Калековец. Нейната дейност е изключително ефикасна и жителите на селото ни се радват на по-добра околна среда“, посочи кметът Георги Вълков. Той допълни, че е сменена  дограмата на храм „Св. Св. Кирил и Методий“ със средства от коледарската група. Тя е дарила и 2 200 лв. за читалище „Пробуда 1927 г.“. Почистени са регулата и са боядисани бордюрите на главното шосе. Сменена е оградата в гробищния парк, като са окосени и обработени срещу плевели парковете в селото.    

В Рогош е извършено мащабно почистване на гробищния парк и поради затруднения достъп на техника се е наложило изнасянето на ръка на тежки камъни, пръст и клони. С доброволен труд са възстановени и голяма част от пейките в селото, направен е покрив на беседка. В селото има два паметника, от които единият е почти изцяло обновен с помощта на доброволци. Ремонтирани са шахти, поставени са пътни знаци, закърпени са дупки и ями по улиците, отпушени са инсталациите за дъждовна вода, ремонтирани са спирки и други. „Осъзнал съм, че в нашето село са живели мъдри и с поглед в бъдещето хора. Самото разпределение на селото със седем входни улици и огромни тревни площи са предпоставка за бъдещо развитие и един по-добър и качествен живот на жителите на Рогош. Благодарен съм и ще изтъкна доброто взаимодействие с Община Марица“, подчерта кметът Алекси Георгиев. Той уточни, че всичко направено дотук е или изцяло дело на общината, или финансирано от нея.

Нова детска площадка с катерушки, пързалка и люлка са монтирани в Динк, като под съоръженията е поставена ударопоглъщаща настилка. Окосени и обезпаразитени са всички зелени площи в селото. „Предстои да почистим регулата, бордюрите и да боядисаме. Преди празниците ще белосаме и дърветата в парка“, каза кметът на селото Иван Рашков. В Бенковски освен ежедневните грижи по обновяване на инфраструктурата, се подготвят за почистване, в което ще се включат възпитаниците на двете училища в селото.

„Имаме чудесно взаимодействие с ръководството на Община Марица и лично с кмета Димитър Иванов и сме благодарни за подкрепата през годините. Грижата към нашите населени места е изключителна, въпреки че сме от различни политически партии. Заедно с  кмета Иванов работим за каузата за създаване на просперираща и привлекателна за инвестиции община, за благоустрояване на населените места и превръщането им в красиво и предпочитано място за живот“, коментират кметовете от Община Марица.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина