Жители на Брестовица блокират Околовръстното на Пловдив днес заради замърсената вода

Автор: Plovdiv Now 3591
Жители на Брестовица блокират Околовръстното на Пловдив днес заради замърсената вода

Жители на пловдивското село Брестовица излизат на голям протест днес. Те ще блокират Околовръстното на Пловдив този следобед, за да изразят недоволството си от негодната за ползване вода. От четири години в селото тече черна вода, тъй като е замърсена с манган. Хората ползват водоноски, и постоянно купуват минерална вода от магазините.  До момента обаче освен обещания видимите резултати не се забелязват, пише trafficnews.bg.

Протестното шествие ще започне от центъра на селото от 16:00 часа, като има организиран  транспорт. По план протестното шествие трябва да премине по Околовръстното, а крайната дестинация е "детелеината" с "Пещерско шосе".

Медията ни се свърза с главния инжинер на ВИК-Пловдив  Йордан Чемишев, който заяви, че е въпрос на време да започне реализацията на проект за  втори участък на довеждащия водопровод. 

"За мен този протест е излишен. Дружеството подписа договор за финансиране за втория участък на водопровода. Ще получим сумата от  2 милиона, а реализацията е въпрос на време. Другата част на проекта е ангажимент на Община Родопи. Те са направили част от техническия проект ,трябва да кандидатстват за финансиране," коментира Чемишев.

Преди седмица стана ясно, че от ВИК трябва да започнат работа по изграждането на новите водопроводи. Проектът беше разделен на две - едната част трябваше да бъде финансирана от ВиК и те да изградят довеждащия водопровод в ниска и средна зона. МРРБ би трябвало да предостави средства на община Родопи за високата зона и асфалтирането на улиците".

По думите на Йордан Чемишев, след като и двата проекта бъдат реализирани, водата ще бъде абсолютно чиста.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина