Пловдивски онколози оперираха 100-годишна баба с огромен тумор на гърдата

Автор: Plovdiv Now 1209
Пловдивски онколози оперираха 100-годишна баба с огромен тумор на гърдата

Специалисти от Комплексния онкологичен център в Пловдив оперираха успешно 100-годишна баба с огромен тумор на гърдата – колкото два юмрука. Преди 3 години образуванието е било значително по-малко, но възрастната жена е отказала да се оперира заради напредналата си възраст.

Бабата от 50-годишна страда от диабет, има и други придружаващи заболявания. Туморът обаче продължил да нараства и станал огромен, което принудило близките ѝ и нея самата да вземат решение да се оперира. Интервенцията е била рискова и сложна – от една страна заради възрастта, от друга - поради допълнителните заболявания на пациентката, обясни главният оператор и началник на „Хирургично отделение” в КОЦ д-р Валентин Иванов.

Той допълни, че в последните 1-2 месеца наблюдават зачестяване на  злокачествените тумори на гърдата на хора над 85-90-годишна възраст, които са авансирали. Страхът на хората да се оперират на тази възраст и немалкото придружаващи заболявания, които също водят до риск при една голяма интервенция, продължаваща до 1 час, кара хората да отлагат. Това обаче води до напредване на карцинома и придобиване на много големи размери, коментира д-р Иванов.

Понякога туморът става много голям, обхваща  цялата гърда, понякога и мускулатурата на гръдната стена. Едва в такива случаи те предприемат мерки и търсят лекарска помощ. 

За 2 месеца са оперирани 3 пациентки над 85 години, предстои тежка интервенция на още една жена, която също е на 90-годишна възраст.

Новини

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина