Проектите на Пловдив: С 25 милиона лева преобразяват площад „Централен” и Партийния дом

Автор: Plovdiv Now   27614
Проектите на Пловдив: С 25 милиона лева преобразяват площад „Централен” и Партийния дом

25 милиона лева ще бъдат вложени в преобразяването на сърцето на Пловдив – площад „Централен” и бившия Партиен дом. В момента състоянието и на двата обекта е в покъртително, като до 2019 година те трябва да изглеждат по коренно различен начин.

Така центъра на Пловдив ще е строителна площадка през 2018 година, за да посрещне в подобаващ вид Европейска столица на културата.

Община Пловдив вече пусна обществената поръчка за реконструкцията на площада, чиято стойност е 12 милиона лева. Кметът Иван Тотев обясни, че тези пари не са просто за „подмяната на една настилка”. Той разказа, че в сумата влиза подмяната на 20 декара настилка, като идеята тя да бъде от естествена – каменна. Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в движение ще се правят различните елементи на площада.  Проектантите ще имат пълната свобода да решат съдбата на площада.

Освен нова настилка и осветление на площада, ще бъдат обособени и зони за различни културни мероприятия през 2019 година, за да може да се поставят сцени и инсталации.

Археологията и разкриването на западните пропилеи ще бъде заложено също в проекта, но той ще бъде оставен като подетап. Вероятно през 2019 година, паралелно с Европейска столица на културата, ще се разкрива археологията.

В това число влизат и обновяването на тротоарите по „Цар Борис III Обединител” и пешеходна връзка с Голямата базилика и Одеона.

Голяма част от поръчката е и реконструкцията на целия подлез под площад „Централен” на улица „Гладстон”. 
„Това е изключително сложен ремонт. Стените на съоръженията трябва да се отворят и да се налеят бетон, за да се укрепи основната. Отделно ще се прави хидроизолация, осветление, и отводняване”, обясни кметът.

Наред с ремонта на площад „Централен” още 13 милиона лева ще бъдат дадени за  Партийния дом и Концертна зала. За втория обект Министерството на културата ще даде 6 милиона лева за цялостния ремонт на по-малката сграда. Реновацията на Партийния дом ще струва около 7 милиона лева, като то включва цялостна промяна на фасадата, вътрешното оформление на помещенията, както и нейното разширяване.

Надеждата на градските власти е проектът за Партийния дом да влезе през европейската програма „Региони в растеж”, където има перо за реновиране на общински сгради за енергийна ефективност.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина