Бивши наркозависими обясняват на децата в Раковски колко е опасна дрогата

Автор: Plovdiv Now 23631
Бивши наркозависими обясняват на децата в Раковски колко е опасна дрогата

Презентация и беседа на тема „Животът е безценен, не го заменяй с дрога!“ относно вредата от употребата на алкохол, тютюнопушене и употреба на наркотици се проведе със седмокласниците от ОУ” Христо Ботев” в Раковски. Срещата бе с активисти на Сдружение „Рето - Надежда“ и е част от кампанията на Община Раковски “ Седмица на здравето”.

Основната цел на Сдружението е да помогне за физическата и социалната интеграция чрез оказване на безвъзмездна морална, материална и духовна помощ на хора, намиращи се в неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани. Всички членове на "Рето - Надежда" са доброволци и бивши наркозависими.

Техните усилия са концентрирани в това младежите да осъзнаят колко е опасно вземането на наркотици „за забавление“ и как това променя завинаги живота на хората. Доброволците призовават и родителите дабъдат по-бдителни, защото в забързаното ежедневие често не обръщат внимание на децата си, които са променили подозрително поведението си, често признак за зависимост от наркотици.

Практиката на доброволците показва, че най-уязвимите групи са 12 -13 годишните. Децата в тази възраст не търсят помощ. Те искат да живеят и да опитат всичко. И така се стига до фаталното пробване на наркотични вещества. 

„Много лесно се започва употребата на наркотици. В седми клас вече употребявах някои неща, които по онова време бяха достъпни. Тогава нямаше още марихуана, нямаше хероин, нямаше амфетамини. Пиехме хапчета и т.н. Малко след това ми предложиха трева. Исках да пробвам да видя какво е, опитах, хареса ми. Малко след това един мой познат от София дойде и ми каза, че употребява хероин. Аз веднага поисках да опитам, за да видя какво е. Просто тогава живеехме в такова време. Това, което правя аз сега на мен нямаше кой да ми го направи, нямаше кой да ми каже какви са последствията от наркотиците, аз не можех да ги видя тогава, буквално нямаше зависими хора още. Мислехме, че свободата е това да може да правиш каквото и както си искаш и колкото си искаш, не трябва да се полагат никакви усилия животът да се изгражда и създава, просто човек трябва да живее, за да си гледа кефа“, разказа на седмокласниците Николай Ковашки от „Рето - Надежда“.

Източник и снимка: r-news.bg.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина